Konsultatnti MEG projekta u općini Cazin

0
10

Cazin – Općinu Cazin danas su posjetili konsultanti MEG projekta. Riječ je o novoj inicijativi u oblasti lokalnog razvoja u BiH koju finansira Vlada Švicarske, a koju će predvoditi Razvojni program UN-a, UNDP. Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja- MEG obuhvatiće 25 općina u BiH i njegova dvanaestogodišnja primjena realiziraće se u tri faze.

Predstavnici općine Cazin danas su konsultante MEG projekta detaljno upoznali sa svim razvojnim, ekonomskim i drugim karakteristikama naše općine za koju se smatra da itekako ima potencijala biti jedna od odabranih općina u ovom projektu.

O potrebama inicijalne faze projekta govorio je doc.dr. Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo: -„ Mi se nalazimo u inicijalnoj fazi ocjene poslovnog okuženja i generalno stanja kad se radi o ekonomskom razvoju na području općina USK. Ovo je priprema za veliki projekat koji se odnosi na okolinski i lokalno ekonomski razvoj koji će se implementirati u narednih 12 godina. Projekat je vrijedan oko 36 miliona švicarskih franaka a biće podržan od Švicarske razvojne agencije a implemnator će biti UNDP i jedan dio projekta će biti fokusiran na području USK i regije Prijedor. Mi sad u fazi kad radimo procjenu šta su prioriteti vezani za pojedine lokalne zajednice kako bismo utvrdili šta će se raditi u narednom periodu i kako bi napravili rezultate što je moguće bolje za lokalne zajednice“, kazao je.

S obzirom na osnovne ciljeve MEG projekta, koji se odnose na okolišno i ekonomsko upravljanje, za općinu Cazin je ovaj program itekako interesantan, naglasio je načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević. – „Mi smo u fazi kad se upoznajemo sa sadržajem projekta i kada nas konsultanti i oni koji će odlučivati o učešću u projektu, upoznaju i slušaju naša ključna razmišljanja koja smo mi i ranije iznosili o projektu MEG. Projekat sadrži bitne teme s kojima se mi trebamo baviti, poput zaštite okoliša i ekonomskog i privrednog razvoja odnosno poslovnog okruženja. Ono što je naša poruka je da budemo konkretni i da na razvoj gledamo iz šire perspektive. Naša općina ima potencijal, a partnerstvo nam je dobro došlo i sve što je u funkciji da progura naš privredni i ekonomski razvoj je nešto što nas interesuje i tu želimo učestvovati“, istaknuo je načelnik Ogrešević.

Cilj projekta je podržati decentralizaciju i lokalnu samoupravu u BiH i unaprijediti održivo i pravično pružanje lokalnih usluga. Pored toga, namjera je doprinjeti širenju mogućnosti ekonomskog razvoja,putem fokusiranja na lokalne samouprave kao nivo vlasti koji je najbliži građanima i koji ima značajne nadležnosti nad pružanjem lokalnih usluga kao i ključnu ulogu u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i poticanju privrednog rasta. U okviru konsultacija, u općini Cazin je danas održan niz sastanaka po različitim oblastima

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime