Konjic: Interresorna radna grupa razmatrala moguće izmjene Izbornog zakona BiH

0
4

halid-genjac-1810215

Konjić – Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Halid Genjac (SDA) večeras je u Konjicu izjavio novinarima da u ovom trenutku nemaju odluku o tome hoće li lokalni izbori u BiH planirani za narednu godinu biti odgođeni.

Dodao je da, kako vrijeme prolazi, sve je manja mogućnost da se uradi sve ono što je potrebno za odgađanje općinskih izbora.

Po njegovim riječima, to podrazumijeva i promjenu Ustava Federacije BiH i promjenu određenih zakona u RS.

– Mi razgovaramo i o drugim vrlo značajnim pitanjima vezanim za izbore. Prisutan je i određen broj predstavnika međunarodnih institucija – rekao je Genjac, dodajući da nastoje i njihove preporuke uvažiti.

Naveo je da su razmatrali i pitanje otvorenih i zatvorenih lista, cenzusa, pitanje pripadnosti mandata. Ocijenio je da o svim tim pitanjima razgovaraju u vrlo konstruktivnoj atmosferi i uz dosta uvažavanja argumentacije.

– Imamo opsežnu analitiku o svim segmentima tog izbornog procesa od Centralne izborne komisije i nastojimo što je moguće više uvažiti i mišljenja stručnjaka i na taj način unaprijediti izborni proces – istakao je Genjac.

Nastoje da, dodao je, ni na koji način ne unazade kvalitet izbornog zakonodavstva u BiH, koji postoji u određenim segmentima, ali istovremeno, ono što nije dobro, kao što je rad biračkih odbora “koji se pojavljuje kao problem”, nastoje popraviti.

– Ne bih u ovom trenutku govorio o konkretnom rješenju, jer ono nije konačno formulirano, ali ideje oko sastava biračkih odbora, izbora članova biračkih odbora, predsjednika biračkih odbora da se učine odgovornijim su u velikoj mjeri usaglašeni i prihvaćeni – kazao je Genjac, izrazivši uvjerenje da će tu biti postignuta poboljšanja.

Govoreći o izbornom pragu, naveo je da će to pitanje razmatrati.

– Moramo voditi računa o našem političkom predstavljanju u entitetu RS. Imamo analize koje smo obavili i u ovom trenutku mi ne možemo prihvatiti povećanje izbornog praga isključivo iz razloga što moramo voditi računa o našem političkom predstavljanju u RS-u – pojasnio je Genjac.

Članica Interresorne radne grupe Borjana Krišto (HDZ BiH) izrazila je zadovoljstvo da su tokom cjelodnevnog rada i u konstruktivnom dijalogu u dobrom dijelu prešli mnogo poglavlja izbornog zakonodavstva.

– Mnogo toga smo usuglasili i ostavit ćemo sve ove prijedloge o kojima smo danas razgovarali da nam ih stručne službe u formi amandmana naprave kako bi se u konačnici i u pravnoj verziji o tome izjasnili – kazala je Krišto.

Upitana u vezi s eventualnim odgađanjem lokalnih izbora za 2018. godinu, rekla je da je razgovarano i o tom pitanju te da je svako iznio svoja promišljanja.

– Ima tu promišljanja da se odgode lokalni izbori, ali na način da se usuglasimo politički oko bitnih stvari koje se tiču promjena izbornog zakonodavstva, jer to ipak zahtijeva i promjenu Ustava FBiH, a i nekih zakona. To je pitanje koje je ostavljeno za jednu od narednih sjednica, da vidimo postoji li politički konsenzus za to, odnosno pravno utemeljenje i razlozi, odnosno obrazloženje za odgađanje lokalnih izbora i spajanje s općim – navela je.

Istaknula je da HDZ BiH nikada nije niti zagovarao, a niti bio protiv odgode.

– To smo i danas iznijeli. Mi smo rekli da, kao odgovorna stranka koja ima odgovornost ispred hrvatskog naroda, želimo biti konstruktivni. Znamo da izborni proces u BiH uistinu treba učiniti efikasnijim, treba ga demokratizirati, napraviti takve izmjene da se osigura i izborna, odnosno zakonska, a i ustavna jednakopravnost sva tri naroda u BiH. Mi ćemo činiti sve da u takvom duhu dođemo do rješenja koja su dobra za sve konstitutivne narode i građane u BiH – potcrtala je Krišto, prenosi Fena.

Što se tiče podizanja izbronog praga, ocijenila je da je to pitanje o kojem će se usuglasiti.

Član Interresorne radne grupe Lazar Prodanović (SNSD) je kazao da intenzivno rade na razmatranju amandmana na Izborni zakon BiH.

– Postoje neka pitanja koja nisu problematična. Radi se o amandmanima usvojenim u prethodnoj interresornoj radnoj grupi. Otvorili smo značajna pitanja koja se odnose na sastav i način konstituisanja biračkih odbora i poboljšanja kvaliteta njihovog rada, uključujući sva pitanja koja se odnose na moguće manipulacije u izbornom procesu – naveo je Prodanović.

Dodao je da su postigli saglasnost u vezi s povećanjem broja prikupljenih potpisa za neke od nivoa vlasti.

– Ispoštovali smo preporuku OSCE-ovog komiteta za demokratizaciju izbora u smislu da bi određeni kandidati koji postignu izborni rezultat mogli imati povrat sredstava uloženih kao dio uplate takse na izborni proces – rekao je Prodanović.

Po njegovim riječima, postoje neka pitanja o kojima nemaju trenutno potpune saglasnosti, ali je uvjeren da će Interresorna radna grupa doći do rješenja koja bi mogla biti prihvatljiva.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime