Kongresmeni predlažu Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir

2
17

Predsjedavajući američkog Helsinškog komiteta, republikanski senator iz Mississippija Roger Wicker, i demokratski član Odbora za vanjskopolitičke odnose Zastupničkog doma, kongresmen iz New Yorka Eliot Engel, podnijeli su prijedlog za nominaciju Nataše Kandić i Fonda za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir 2018, javio je Glas Amerike.

U obrazloženju prijedloga, između ostalog, kaže se da je detaljna dokumentacija FHP-a o zločinima za vrijeme sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije postala ključna za izvršenje pravde, kako u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, koji je okončao rad krajem 2017, tako i u nacionalnim sudovima za ratne zločine u zemljama regije, prenosi Tanjug.

“Glavni počinioci, uključujući političke i vojne čelnike, prvi put od Drugog svjetskog rata odgovarali su pred međunarodnim pravosuđem. Preživjele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živjele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regije bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i prihvate naslijeđe strašne prošlosti”, navodi se u obrazloženju, prenosi Glas Amerike.

Govor o zločinama

U tom tekstu navodi se da je u Srbiji bilo previše onih koji su odbijali prihvatiti činjenice o počinjenim ratnim zločinima i demonizirali žrtve, dok je većina stanovništva šutjela, ali da je FHP, pod vodstvom Nataše Kandić, javno govorio o zločinima.

Dodaje se da Kandić danas ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.

“Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na zapadnom Balkanu više zaslužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinijelo miru i pomirenju u toj i drugim regijama u svijetu koji se suočavaju sa sličnim problemima”, navodi se u obrazloženju.

Rok za podnošenje kandidatura za Nobelove nagrade istekao je 31. januara u ponoć.

Kandidate mogu predlagati članovi nacionalnih skupština i vlada suverenih država, članovi Međunarodnog suda pravde u Hagu, univerzitetski profesori, dobitnici ranijih Nobelovih nagrada za mir i članovi upravnih odbora organizacija koje su dobile nagradu kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta.

Izuzetni uspjesi

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se svake godine pojedincima ili grupama čiji su uspjesi izuzetni. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili značajan doprinos društvu. Pri samom spomenu Nobelove nagrade u glavi većine ljudi stvara se slika univerzalnih genijalaca i briljantnih pojedinaca koji su je dobili.

Nobelova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita. Nobel je 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu obznanio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

Prva svečanost dodjele Nobelovih nagrada za književnost, fiziku, hemiju i medicinu održana je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stockholmu 1901. Od iduće godine nagrade formalno dodjeljuje švedski kralj.

Nagrada za mir dodjeljuje se u norveškoj metropoli Oslu jer su početkom 20. stoljeća, kad je dodjeljivanje počelo, te dvije države bile unutar jedne države, Unije Švedske i Norveške.

Nobelova nagrada finansijski je utemeljena, a iznos je nešto veći od milion eura.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. DA POTSETIMO NEZAPREPAŠĆENJE. u knjizi “MAKIJATO DIPLOMATIJA” autora MARTINA HAJPERCA.IZ KNJIGE SE VIDI DA AMERIČKI GENERAL STIVEN ŠUK STOJI IZA LIKVIDACIJE SVEDOKA U HAŠKOM PROCESU PROTIV RADOŠA HARADINAJA..BIVŠI AMERIČKI GEN. STIVEN ŠUK ,A SADA VISOKI U UMNIKU IMA VEĆI KRIMINALNI DOSIJE.. DETALJNIJE NA “INTER MAGAZINU POD NASLOVOM,”OVAJ GENERAL STOJI IZA RAMUŠA HARADINAJA!!sve je jasno.PROČITAJ DA VIDIŠ KO TI JE PROIZVODIO NESREĆU I SAD PROIZVODI.

    0

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime