Kongres Stranke za BiH; Amer Jerlagić poručio: Ne želim nuditi laži građanima

0
29

jerlagic-moramo-se-obracunati-sa-kriminalom-i-korupcijom-u-bih_1401550816Sarajevo – Na vanrednom Kongresu Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koji je danas održan u Sarajevu, dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika SBiH Amer Jerlagić je sa dobijenim 281 glasom izabran za novog predsjednika stranke na period do održavanja narednog redovnog Kongresa stranke u septembru iduće godine.

Ponuđena rješenja

Prema riječima Salema Halilovića, generalnog sekretara SBiH, glasanju su pristupila 423 delegata, od kojih su 142 glasala za Jerlagićevog protukandidata Sejfudina Hodžića.

– Sve je proteklo dostojanstveno i u duhu SBiH. Nama je primarni cilj da promovišemo izborna dokumenta, te da ponudimo rješenja problema koji opterećuju bh. društvo, počevši od euroatlantskih integracija, izmjena Ustava, pitanja državne imovine i ekonomskog oporavka, kao i rješavanje socijalnih pitanja građana. Ovo je za nas veliki događaj u odnosu na druge stranke koje imaju velike potrese prilikom održavanja kongresa, kazao je Halilović, ističući da je Kongresu prisustvovalo 430 delegata, od kojih je 428 iskoristilo pravo glasa.

SBiH je u ovoj godini punoljetstva, prema riječima Jerlagića, pokazala političku zrelost. On je mišljenja da su današnjim izborom pobijedili demokratija, politička zrelost, mudrost i jedinstvo koje krasi Stranku za BiH.

– Pred nama je put na kojem trebamo misliti na oktobarske izbore i put na kojem trebamo misliti na oporavak BiH nakon kataklizme koja nas je zadesila nakon poplava. Zajedno, snažni i jaki, možemo odgovoriti na sve ove izazove koji su pred nama. Pred nama je velika kampanja. Ono što želim obećati jeste da će ova stranka nuditi ona rješenja i obećanja koja su realna i provodiva. Ne želim nuditi laži građanima. Želim iskrenost i poštenje. Pred nama je i snažna borba protiv korupcije i kriminala, kako preventivnim, tako i represivnim mjerama. Moramo stati otvoreno pred građane i ponuditi im rješenja koja će voditi sve nas u bolju budućnost BiH, riječi su Amera Jerlagića, koji je od 2011. godine bio vršilac dužnosti predsjednika SBiH, kada je dotadašnji predsjednik i osnivač SBiH Haris Silajdžić na njega prenio ovlaštenja.

Jerlagić je na Kongresu izjavio da on predstavlja završetak reformi i tranzicijskog procesa započetog na prethodnom Kongresu održanom 2011. godine. Pojasnio je da je u prethodnom periodu uložen ogroman napor da se uredi infrastruktura stranke. Naglasio je da su ta vremena iza njih, te dodao da stvorena stranačka infrastruktura pruža sve pretpostavke za postizanje programskih ciljeva i konačnog uspjeha u borbi za osvajanje vlasti.

Ispit iz demokratije

Sejfudin Hodžić, drugi kandidat za predsjednika stranke, danas je novinarima nakon Kongresa izjavio da je SBiH položila ispit iz demokratije. Ističući da je SBiH stranka u kojoj se nije nasljedno prenosilo liderstvo, Hodžić je pozvao delegate da nastave raditi u interesu jedinstva stranke i da polože ispit koji dolazi u oktobru.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime