Konferencija za novinare – zaključci vanredne sjednice Rijaseta

0
27

01Sarajevo – Sarajevo, 23. maj 2014. (MINA) – Muftija Ismail ef. Smajlović, koordinator Glavnog operativnog štaba Islamske zajednice za koordinaciju pomoći ugroženim područjima, danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu obavijestio novinare o zaključcima vanredne sjednice Rijaseta i predstavio aktivnosti Operativnog štaba.

O aktivnostima medija u Islamskoj zajednici u nastalim okolnostima govorio je Meho Šljivo, član Glavnog operativnog štaba.

MINA prenosi u cjelini izlaganje muftije Smajlovića sa današnje konferencije :

– U vanrednim okolnostima uzrokovanim ekstremnim vremenskim prilikama Islamska zajednica je u okviru svojih mogućnosti tražila načina za pozitivan doprinos u rješavanju krize nastale na pogođenim područjima.

Reisu-l-ulema, Husein ef. Kavazović je nakon obilaska pogođenih područja u Sarajevu uputio Instrukciju svim organizacionim jedinicama Islamske zajednice 16. maja 2014. godine sa jasnim zahtjevom za postupanje u nastalim okolnostima. Uspostava operativnih štabova je doprinijela bržoj i kvalitetnijoj razmjeni informacija. Uspostavljeni Glavni operativni štab u Sarajevu u sastavu Ismail Smajlović, koordinator, hfz. Senaid Zaijmović, Amir Karić, Razim Čolić, Zijad Ljevaković, Meho Šljivo i Ekrem Tucaković je provodio Instrukciju Reisu-l-uleme i bio u stalnoj vezi sa operativnim štabovima muftiluka.

Zadatak Operativnog štaba  je da koordinira rad organa i institucija Islamske zajednice u vrijeme trajanja elementarne nepogode i sanacije nastalih šteta pružanjem interventne i dugoročne pomoći.

Poplave i klizišta su načinili veliku štetu rušenjem na stotine kuća, uništavanjem stotine hektara zasijane površine i značajan broj stočnog fonda. Tačan broj nije utvrđen i prijave još traju. Najkritičnje područje je u slivu Bosne. Poplave i klizišta su načinile veliku štetu.

Glavni OŠ je primao redovne informacije o aktivnostima iz svih muftiluka iako je elementarna nepogoda najviše zahvatila područja Bihaćkog, Banjalučkog, Zeničkog i Tuzlanskog muftiluka. Aktivnosti su se odvijale na cijelom području Islamske zajednice.

Aktivnosti se mogu podijeliti u sljedeća područja:

– praćenje situacije i pružanje pomoći pogođenim područjima,

– informiranje javnosti o aktuelnim događanjima,

– koordinacija pomoći u spašavanju života, hrani, lijekovima, alatu i smještaju u prihvatne centre,

– animiranje zainteresiranih za pomoć pogođenim područjima: države EU, Amerike, muslimanskih zemalja i drugih; humanitarne organizacije i bošnjačke dijaspore.

Značajno je navesti veliku zainteresiranost muslimana u džematima koji nisu pogođeni elementarnom nepogodom za pomoć stradalima. Prikuplja se i dostavlja pomoć, odlazi organizirano na radne akcije i drugo. Opća karakteristika je da narod saosjeća sa stradalim i želi biti dio podrške i pomoći.

Islamska zajednica je nastojala održati prisebnost vjerničke populacije u džematima pogođenim elemntarnom nepogodom i entuzijazam solidarnosti u drugim dijelovima.

Reisu-l-uema i zamjenik reisu-l-uleme su posjetili pogođena područja i stalno su bili u kontaktu sa Glavnim operativnim štabom, muftijama i odgovornim u strukturi Islamske zajednice. U organima Islamske zajednice na pogođenim područjima je uvedena dežura operativnih štabova i stalno se bilo na vezi za rješavanje tekućih potreba.

Reisu-l-ulema 15. maja obišao je poplavom pogođena područja u Srajevu, a 17. maja u pratnji zeničkog i vojnog muftije posjetio prihvatne centre u Doboju, Maglaju, Žepču i Zenici gdje se sureo sa glavnim imamima, imamima pogođenih džemata, predsjedncima medžlisa i načelnicima općina pogođenih područja. Posebno treba naglasiti da su imami bili sa džematom u različitim ulogama: od neposredne pomoći u spašavanju stvari, izbavljanju ugroženih osoba, do rukovođenja kriznim štabom.

Zamjenik reisu-l-uleme je posjetio područje Tuzlanskog muftiluka.

U razgovoru sa ljudima u pogođenim područjima čuli su informacije o obimu i razmjerama elementarne nepogode. Također, muftije su na području svojih muftijstava posjetile sva ugrožena područja i zajedno sa imamima kontinuirano rade na pomoći i saniranju posljedica elementarne nepogode poplava i klizišta. Pomoć koja je prikupljena po džematima dijeljena je svim stradalim bez obzira nacionalnu i vjersku pripadnost. U susretu sa bošnjačkim povratnicima u određenim poplavljenim područjima iznesena je primjedba kako nadležni organi entiteta Republika Srpska zaobilaze i marginaliziraju ta područja prilikom pružanja pomoći.

S obzirom da poplave još traju i klizišta su aktivna precizne podatke o štetama na pogođenim područjima nisu upotpunosti evidentirane i stalno se ažuriraju. Klizišta su ugrozila najviše Žepče, Zenicu i Kalesiju. Poplave su nanijele najveću štetu u Maglaju, Doboju, Šamcu i drugim mjestima.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je 22. 05. 2012. godine u Sarajevu II vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrano stanje u džematima pogođenim poplavama i klizištima te aktivnosti organa i ustanova Islamske zajednice na pružanju pomoći stanovništvu u poplavljenim područjima.

Na sjednici Rijaseta, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koordinator Glavnog operativnog štaba, Ismail Smajlović, upoznao je članove Rijaseta o aktulenom stanju nakon čega su su doneseni potrebni zaključci u cilju podrške organa Islamske zajednice za dalje djelovanje.

Također, muftije su, analizirajući aktuelne prilike, detaljno predstavile aktivnosti koje su vođene na svom muftijstvu, ističući važnu ulogu imama u pomoći stanovništvu, osobito u nekim džematima na području entiteta Republika Srpska. Naglašena je važnost poziva na solidarnost koji se jasno i glasno mora ponavljati i ličnim primjerom pokazivati solidarnost na djelu. Ukazano je da je na nekim područjima došlo do značajne devastacije pojedinih džemata, kao što je to na području Željeznog Polja kod Žepča, koji će u narednom periodu raditi u otežanim uslovima i biti oslonjeni na pomoć Rijaseta.

Iznesena je potreba hitnog osiguranja sjemenskog materijala kako bi se donekle pokušale ublažiti posljedice uništenja zasijanih obradivih površina.

Muftija Mevlud Dudić govorio je o štetama usljed poplava koje su nastale u Srbiji, ističući i ugroženost više stotina muslimanskih domaćinstava na području Krupnja, Šapca, Beočina i drugih mjesta kojima također treba pomoć.

Rijaset Islamske zajednice je donio zaključak da se u ovom trenutku interventno iz budžeta izdvojiti 150 000 KM za pomoć stradalim područjima muftijstva tuzlanskog, zeničkog, banjalučkog i bihaćkog te još po 10 000 KM uputi mešihatima IZ u Srbiji i Hrvatskoj za pomoć stradalim od poplava u ove dvije države.

Također, zaključeno je da će Rijaset IZ sa posebnog podračuna izdvojiti 60 000 KM za kupovinu sjemena kako bi se pomoglo u ponovnom zasijavanju obradivih površina na području muftijstva tuzlanskog, zeničkog i banjalučkog.

Formiran je odbor u sastavu zamjenik reisu-l-uleme, muftija tuzlanski, muftija zenički, muftija Hamed ef. Efendić i direktor Vakufske direkcije koji će pratiti raspodjelu i realizaciju ovih sredstava.

Rijaset je donio odluku da se naredne školske godine od plaćanja internata oslobode svi učenici medresa čije su porodice pogođene poplavama.

Zaključkom Rijaseta je zadužena Vakufska direkcija i Centar za islamsku arhitekturu da evidentiraju štete i pripreme projekte sanacije oštećenih objekata Islamske zajednice i mezarja. Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta  utvrdit će tačan broj imama i program podrške njihovom radu u džematima pogođenim poplavama te organizirati adekvatne stručne seminare psiho-spcijalne podrške imamima i džematlijama na području muftijstava pogođenim poplavama.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini preporučio je svim usposlenicima Islamske zajednice da iz svojih ličnih dohodaka izdvajaju najmanje 2% za pomoć građanima Bosne i Hercegovine u poplavljenim područjima. Prema ovoj preporuci, uposlenici Islamske zajednice će u narednih godinu dana izdvajati sredstva iz svojih plaća na poseban račun Rijaseta za pomoć ugroženim područjima od poplava.

Rijaset Islamske zajednice otvorio je poseban podračun za uplate novčanih sredstava iz zemlje i inostranstva za poplavama ugrožena područja, dok će ostale vrste humanitarne pomoći distribuirati posredstvom humanitarne organizacije Merhamet.

Rijaset Islamske zajednice je pozvao još jednom sve muslimane i uposlenike IZ da, kao i prethodnih dana, nastave nesebičan angažman kako bi se pomoglo ugroženim područjima. Također je zaključeno da Rijaset pokrene proceduru donošenja normativnog akta koji će precizirati djelovanje IZ u kriznim situacijama.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime