Konferencija pravnog fakulteta

0
10

ee64104fe7ea101d144dde85a605cb70_M.1386582887.46Zenica – U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i univerziteta Birč iz Sarajeva-Centar za društvena istraživanja , u Zenici je   održana naučno-stručna konferencija na temu „Bosanskohercegovačke pravne tradicije u procesu prilagodbe pravnim tekovinama Evropske unije“.

 
Bosanskohercegovačka pravna kultura u Evropskom kontekstu, Šerijatski sudovi u Bosni u drugoj polovini 19.vijeka, koncept pravičnosti kao univerzalni model usklađivanja prava i stvarnosti, samo su neke od tema o kojima su izlagali pravnici iz Beograda, Zagreba, Tuzle, Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Zenice.
Docent doktor Dževad Drino smatra da se organizacija ovakvih i sličnih naučno-stručnih konferencija može posmatrati kao svojevrsna priprema za procese koji slijede. Kada se govori o usklađenosti BH sa zakonima Evropske unije, Dževad Drino trenutnu situaciju ocjenjuje više nego nepovoljnom.
Na pravnom fakultetu u Zenici ukazuju na činjenicu da je Hrvatska prilikom ulaska u Evropsku uniju imala 32 poglavlja koja je prvo morala da otvori, a zatim i da zatvori, odnosno da usaglasi sa evropskim zakonima.
Bosna i Hercegovina moraće usaglasiti 134 poglavlja, kaže Dževad Drino, a imajući u vidu postojeću dinamiku, niko sa sigurnošću ne može reći kada bi ovaj proces mogao biti završen.
(regija.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime