Konferencija načelnika General-štabova zemalja A-5 povelje

0
3

s_597852169402Sarajevo – Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić danas je zvanično otvorio 17. konferenciju načelnika General-štabova zemalja Američko-Jadranske povelje (A-5) koja se održava u Sarajevu od 19. do 21. novembra. 

Konferenciji prisustvuju načelnici General-štabova zemalja Američko-Jadranske inicijative – Sjedinjenih Američkih Država (US EUCOM), Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, kao i predstavnici zemalja posmatrača – Republike Slovenije i NATO združene Komande iz Napulja i u svojstvu gosta načelnik General-štaba Republike Srbije.

Tema 17. konferencije A-5 povelje je “Prioriteti u održavanju kapaciteta za koletivnu odbranu poslije ISAF-a”, a ista se održava pod motom “Ako želite ići brzo, idite sami, ali ako želite stići daleko idite zajedno“.

Cilj ove konferencije u ovom formatu je razmatranje i analiziranje potreba praktičnog i konceptualnog razvoja međusobne saradnje po završetku ISAF misije u Afganistanu i povećanje interoperabilnosti s ciljem održavanja kapaciteta kolektivne odbrane između zemalja članica Američko-Jadranske povelje.

Osmić je izrazio dobrodošlicu učesnicima Konferencije i izrazio zadovoljstvo činjenicom da su MO i OS BiH domaćin regionalnog skupa ovog nivoa, prvog nakon sveobuhvatnog sastanka ministara odbrane jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana održanog prošlog mjeseca u Sloveniji.

Ministar odbrane BiH je iskazao zahvalnost našim regionalnim partnerima na pruženoj prilici za zajedničko učešće u misijama i spremnost da s nama dijele rizike i izazove, ali i odgovornost za doprinos miru i stabilnosti u svijetu.

On je, također, kazao da su naši vanjskopolitički ciljevi determisani nastojanjima za uključenje u euroatlanske integracije i da i dalje ostajemo posvećeni aktivnostima regionalne saradnje, prvenstveno kroz racionalan regionalni pristup u izgradnji i zajedničkom korištenju naših odbrambenih kapaciteta u svrhu izbjegavanja dupliciranja i preklapanja naših pojedinačnih napora.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-major Anto Jeleč je u svojstvu domaćina ove Konferencije kazao da sinergiju koja je stvorena u proteklom periodu u operaciji ISAF možemo održati i unaprijediti zajedničkim radom u duhu NATO koncepta „Pametne odbrane“.

General Jeleč je izrazio očekivanje da će ova Konferencija proteči u ambijentu razumjevanja i prijateljstva, otvorenih i konstruktivnih diskusija i razgovora, s prepoznatljivom željom da budemo svi zadovoljni njenim ishodom.

Zamjenik komandanta Američke komande za Evropu Vice Admiral Charles W. Martoglio je u svom obraćanju na početku Konferencije istakao značaj ovog foruma i pohvalio rezultate uspješne zajedničke regionalne saradnje u odgovoru na rizike, izazove i prijetnje.

On je naglasio potrebu podizanja efikasnosti oružanih snaga zemalja članica ove inicijative u svrhu efikasnog djelovanja u operacijama zajedničke odbrane vazdušnog prostora, pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća, na polju deminiranja i ABHO zaštite.

Admiral je u svom obraćanju akcentirao poželjnost udruživanja i dijeljenja resursa u odgovoru na krize u cilju izbjegavanja dupliciranja i preklapanja angažmana resursa svake od članica pojedinačno.

Na kraju Konferencije potpisana je zajednička izjava, a na marginama Konferencije održano je niz bilateralnih sastanaka od kojih izdvajamo sastanak ministra odbrane Osmića i zamjenika komandanta Američke komande za Evropu Vice Admirala Charlesa W. Martoglia i sastanak načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generala Jeleča i načelnika Generalštaba OS Albanije Jeronima Baza, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Source)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime