Konferencija ministara obrazovanja u BiH o o novom ciklusu programiranja projekata EU

0
1

Sarajevo – Konferencija ministara obrazovanja u BiH, koju čine ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, entitetski i kantonalni ministri nadležni za ovu oblast, informisana je o novom ciklusu programiranja projekata Evropske unije koji se finansiraju iz sredstava predpristupne pomoći  IPA II za period 2014 – 2020. Predstavnici Direkcije za evropske integracije informisali su Konferenciju da je programiranje u okviru IPA II je znatno izmijenjeno u odnosu na IPA I, a najvažnije promjene su prelazak sa projektnog na sektorski pristup,  prelazak na dugoročno planiranje (2014-2020) i uslovljavanje alokacije projekata postojanjem odgovarajućih strateških dokumenata na nivou svake države koja koristi sredstva predpristupne pomoći, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Konferencija ministara obrazovanja u BiH podržala je rezultate zajedničkog projekta Evropke unije i Vijeća Evrope “Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija”, koji će, kada budu implementirani, značajno unaprijediti ukupnu situaciju u visokom obrazovanju u BiH. Pozvane su visokoškolske ustanove u BiH da prilikom izrade novih studijskih programa koriste Priručnik za izradu i upotrebu standarda kvalifikacija i zanimanja u Bosni i Hercegovini, čime s jedne strane doprinose razvoju i provedbi kvalifikacijskog okvira u BiH, a s druge osiguranju kvaliteta i lakšem priznavanju domaćih visokoškolskih kvalifikacija unutar tz. Evropskog prostora visokog obrazovanja i šire.

Ministri obrazovanja podržali su aktivnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u BiH usmjerene na unaprijeđenje oblasti osiguranja kvaliteta u skladu sa novim Evropskim standardima i smjernicama. Od  Agencije je zatraženo da analiziraju usklađenost propisa u BiH sa Evropskim standardima i smjernicama i nedležnim obrazovnim vlastima predlože rješenja za otklanjanje neusklađenosti.

Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini primila je k znanju i podržava aktivnosti Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH na izradi zajedničkih jezgri nastavnih planova i programa definisanih na ishodima učenja. Podržane su i aktivnosti Agencije na pripremi za sudjelovanje BiH u međunarodnom testiranju obrazovnih postignuća PISA 2018. godine.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime