Koncentracije zagađujućih materija u porastu: Tuzla jučer najzagađeniji grad u FBiH

0
2

zagadjenje_zraka

Tuzla – U proteklih nekoliko dana, prema podacima s mjernih stanica u Federaciji BiH, koncentracije zagađujućih materija su u porastu, što je u skladu sa stabilnom atmosferskom situacijom.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da je, od gradova u kojima se vrše mjerenja, po kvaliteti zraka jučer Tuzla bila najzagađeniji grad u Federaciji BiH, gdje su skoro na svim mjernim mjestima prekoračene granične vrijednosti koncentracija sumpordioksida, a mjerene su i vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica.

Indeks kvaliteta zraka vrlo je nepovoljan, kvaliteta zraka se jučer u Tuzli mogla ocijeniti nezdravom, prenosi Fena.

– Starijim osobama, djeci i osobama s respiratornim problemima poput astme preporučuje se izbjegavanje napora na otvorenom – navodi se.

U Lukavcu su jučer prekoračene granične vrijednosti sumpordioksida u zraku. Kvaliteta zraka u tom gradu ocijenjena je kao nezdrava za osjetljive skupine ljudi. Osobama s respiratornim problemima poput astme preporučuje se izbjegavanje napora na otvorenom.

U Zenici su jučer također prekoračene koncentracije lebdećih čestica (na svim mjernim mjestima), a sumpordioksida na stanici “Radakovo”.

Kvaliteta zraka u Zenici jučer je ocijenjena nezdravom za osjetljive skupine ljudi, a za osobe s respiratornim problemima poput astme preporučeno je izbjegavanje napora na otvorenom.

U Sarajevu su jučer prekoračene granične vrijednosti koncentracija lebdećih čestica u zraku na svim mjernim mjestima. Kvaliteta zraka u Sarajevu jučer je ocijenjena nezdravom za osjetljive skupine ljudi, a za osobe s respiratornim problemima poput astme preporučeno je izbjegavanje napora na otvorenom.

Kvaliteta zraka u Jajcu je dobra.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da su i koncentracije nekih drugih polutanata, naročito azotnih oksida u svakodnevnom porastu, ali da njihove vrijednosti još ne prelaze granične vrijednosti.

Rezultati mjerenja od jutros pokazuju nešto niže vrijednosti nego jučer ujutro, međutim, razlike nisu drastične i slična upozorenja i preporuke se mogu primijeniti i za današnji dan. Najviše vrijednosti zagađujućih materija pojavljuju se tokom noći i u ranim jutarnjim satima.

Tokom dana sunčeve zrake uspijevaju probijati maglu i na taj način zagrijavati dna kotlina što uzrokuje slabija konvektivna strujanja i blagi pad koncentracija zagađujućih materija.

Takva atmosferska situacija očekuje se i narednih nekoliko dana što će uzrokovati slično stanje kvaliteta zraka dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i/ili padavinama.

Glavni izvori zagađenja zraka u FBiH su objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, te industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime