Konaković: Odbijamo koncept etničke podjele zemlje iako su zagovarači te ideje ambiciozni

0
753

Predstavnici Naroda i pravde (NiP) održali su danas konferenciju za medije na kojoj su sumirani rezultati rada stranke u 2021. godini, ali na kojoj su izneseni stavovi o brojnim aktuelnim političkim i sigurnosnim pitanjima u BiH.

Pored članova Glavnog odbora NiP-a, javnosti se obratio i predsjednik stranke Elmedin Konaković koji je naglasio kako je Narod i pravda ideja koja je nastala zbog nezadovoljstva političkom situacijom u BiH.

“Nismo se slagali s tezom da je stranka važnija od države, s uskostranačjem, produbljivanjem ideoloških podjela i nismo se slagali s izdajom državnih interesa. Držimo se principa – tamo gdje smo vlast, nema korupcijskih afera. Zbog transparentne politike dobijamo povjerenje građana i bilježimo stalni rast. Danas smo organizovana stranka koja ima formirane strukture u 60-ak gradova, u entitetima i desetak onih koji su u procesu formiranja. Prošle godine je formirano blizu 20 novih organizacija, završeni su unutarstranački izbori i osnovana politička akademija. Na izborima 2020. osvojili smo 108 vijećnićkih mandata, danas je taj broj mnogo veći”, rekao je Konaković.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

“Nova Vlada KS je na dužnost stupili na početku prošle godine u izuzetno teškom trenutku. U prvom dijelu mandata fokus je bio na sanacija šteta i zaštita ljudskih života. Projekt EXPO-a je veoma važan. To je proces koji je vodilo Vijeće ministara, a ministar Košarac je odlučio da jedini prazan paviljon bude onaj na čijem ulazu stoji zastava i grb BiH. To je bukvalno planski cilj onih koji razgrađuju BiH i želim pohvaliti Vladu KS što je reagovala državnički”, poručio je Konaković.

U kontekstu Kantona Sarajevo, predsjednik NiP-a je naglasio kako je Vlada Kantona Sarajevo, ali i rad Skupštine KS-a postao dobar primjer i mnogo razvijenijm područjima.

“Skupština KS na čelu s Okerićem je najfunkcionalnija skuština u BiH. To je organ na kojem mjesečno imamo po tri zasjedanja. Postoje stvari koje se mogu unaprijediti i raditi još bolje. NiP će napraviti još jedan presedan. Početkom februara uradit ćemo analizu učinka izvršnih direktora u svim javnim preduzećima u KS. Izmjerit ćemo koliko su bolji od svojih prethodnika i poručujemo im da oni koji nisu napravili pomake, neće obnašati funkcije koje im je NiP povjerio”, poručio je predsjednik NiP-a.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Nakon toga, osvrnuo se na politička pitanja koja se tiču viših nivoa vlasti.

“Zagovarali smo stav produženja mandata OHR-a i pozdravili smo izmjene krivičnog zakona u kontekstu zabrane negiranja genocida. Svjedoci smo da je zakon dao rezultate i da smo vidjeli efekte i da je po svim statistikama negiranje genocidadrastično smanjeno i skoro iskorijenjeno. Zagovaramo uklanjanje sistemske diskriminacije u Ustavu BiH te institucionalno onemogućavanje blokade institucija. Nismo protiv zaštite vitalnih interesa, ali jesmo protiv blokade države. Odbijamo koncept etničke podjele zemlje iako su zagovarači takvih ideja bili izuzetno ambiciozni”, ističe.

Tokom konferencije, Konaković je ponovio raniji stav stranke o uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH.

“Prijedlog NiP-a je uvođenje četvrtog člana Predsjedništva te da se sva četiri biraju na prostoru cijele BiH. Tako bismo dobili barem jednog koji bi bio najava uvođenja građanskog principa Bosne i Hercegovine. Vidimo dvije strane, jedna je isključivo etnička, a druga je isključivo građanska. NiP je našao mjeru uređenja tih odnosa. Opredijeljeni smo za nastavak razgovora o ustavnoj reformi s akterima koji ne ruše ovu zemlju”, pojašnjava Konaković.

Također, osvrnuo se i na navode određenih zvaničnika koji su pozvali na prekid pregovora s međunarodnom zajednicom.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

“Nikada nismo dali saglasnost da se ne pregovara s predstavnicima međunarodne zajednice. Danas svjedočimo da su zbog urušenih institucija, naše oči okrenute u naše prijatelje van BiH. Pitanje deblokade institucija je primarno. Ponašanje Dodika jeste prva tema svih nas, ali ne može stati političkih život u BIH zbog činjenica da taj problem nije riješen. Izborni zakon je važna tema i NiP se odgovorno ponaša i odaziva na razgovore unutar institucija o ovim temama”, govori Konaković.

Na kraju, Konaković je poručio kako je tema državne imovine “crvena linija” koja se ne smije preći.

“Vrlo jasno prepoznajemo namjere da je to ključno pitanje teritorijalnog integriteta BiH i za takve razgovore nikada nećemo biti spremni. Entitet RS nam je u fokusu. Pozivam kolege iz drugih stranaka da ispouštuju dogovor i da kantoni i FBiH izdvoje 0,5 procenata iz budžeta za povratnike u RS-u. Glasna patriotska okupljanja su završavala tako da se obezbijede pozicije na listama. Mi na takvu koaliciju nismo spremni, poslali smo naše prijedloge i reakcije su očekivanje. Uglavnom se šalju odgovori gdje se pozicioniraju kadrovi na listama i ovim putem im poručujem da mi nećemo biti dio takvog koncepta”, izjavio je Konaković.

U zaključku, predsjednik Naroda i pravde se osvrnuo i na položaj Brčko distrikta te je naglasio kako će taj dio BiH uvijek biti važan za sve građane.

“Brčko vidimo kao integralni dio BiH. Brčko distrikt je kost u grlu secesionista i nikada ga neće koristiti u dnevnopolitičke svrhe, ali ćemo se za njega boriti”, zaključio je Konaković.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime