Konaković: Kanton Sarajevo je kičma svih privrednih procesa u BiH

0
9

Konaković: Kanton Sarajevo je kičma svih privrednih procesa u BiH

Sarajevo – Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je na današnjoj konferenciji “Izgledi za napredak” da je KS, prije nego što se krenulo s Reformskom agendom, već počeo s provođenjem reformi u svim sektorima, od javne uprave, tržišta rada, javnih finansija, poslovnog okruženja, pravosudnog sistema, koji podrazumijeva borbu protiv korupcije, jer je to sve vezano za agendu koja je i za nas obavezujuća.

Po njegovim riječima, Sarajevski kanton nije samo motor već i kičma svih privrednih procesa u BiH i bilo kakvo ukidanje pondera bi značilo udar na ekonomiju BiH, jer Sarajevski kanton dominatno finansira i ostale kantone, zbog toga što na jedinstveni račun trezora po četiri osnova uplaćuje više sredstva nego cijela Republika Srpska.

“Opredijeljeni smo za ulazak u Evropsku uniju i NATO i tu ne postoji nikakva druga opcija. Iako imamo mnogo problema koje moramo sami što prije riješiti, vjerujem da ćemo uspjeti na tom evropskom putu”, rekao je Konaković.

Naveo je da u mehanizmu koordinacije ka Evropskoj uniji svi kantoni imaju jednake uloge, te da su ranije imenovali svoje predstavnike u timovima za koordinaciju koji već uveliko rade.

“Od novembra prošle godine sa Svjetskom bankom radimo na projektu koji će skratiti administrativne procedure potrebne za registraciju preduzeća, jer vidimo priliku za zapošljavanje mladih ljudi isključivo u privatnom i realnom, a ne u državnom sektoru”, naglasio je Konaković, te dodao kako je Kanton Sarajevo prvi oformio i Tim za borbu protiv korupcije uz mogućnost i online prijava.

Dvodnevnu konferencija koja je fokusirana na reformske procese organizovao je Centar za transatlantske odnose – SAIS i Američko-bosanska fondacija u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH, entitetskim i kantonalnim vladama i predstavnicima državne izvršne vlasti.

Viši saradnik i direktor inicijative mediteranskog bazena, CTR – SAIS-a Saša Toperić je pohvalio Kanton Sarajevo koji je uspio da u posljednjih godinu dana uvede više reda u svim oblastima kazavši da se nada da će to nastaviti i u buduće.

“Svaka država, pa i Bosna i Hercegovina mora biti utemeljena na principima naprednog, slobodnog i demokratskog društva. Vlast mora biti u službi građana, i to ne smije biti nikako drugačije. Međutim, bez nezavisnog sudstva i prava put ka Evropskoj uniji bit će još teži”, potcrtao je Toperić.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izjavila je da je vrlo je važno da na današnjoj konferenciji ne iznose samo kritike nego da predlože koji su to potezi koje bi omogućili napredak u fazama II i III ekonomskih i socijalnih reformi, kao i druge korake kojima se može uticati na razvoj privrede, povećanje konkurentnosti, te poboljšanje položaja privatnog sektora i investicija u BiH, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime