Komisija za provedbu presude “Sejdić – Finci” bez kvoruma

0
21

komisija_za_provedbuSarajevo – Iako blagovremeno zakazana, danas, usljed nedostaka kvoruma, nije mogla biti održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.Umjesto sjednice Zajedničke komisije održan je neformalni…

Iako blagovremeno zakazana, danas, usljed nedostaka kvoruma, nije mogla biti održana sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Umjesto sjednice Zajedničke komisije održan je neformalni radno-konsultativni sastanak na kojem je njen predsjedavajući Šefik Džaferović informirao o pismu koje mu je uputila zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić, a u kojem su sadržani zaključci Komiteta ministara Vijeća Evrope (VE) u vezi s implementacijom presude u predmetu “Sejdić i Finci”.

Po njegovim riječima, Komitet ministara VE insistira na tome da BiH hitno dostavi jasne i detaljne informacije o aktivnostima koje se planiraju provesti u okviru državnih institucija na izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, uz jasne rokove za provođenje ovih aktivnosti, a da bi se presuda izvršila na vrijeme prije slijedećih općih izbora na nivou države.

Kako Mijić u svom dopisu navodi, na sastanku Komiteta ministara VE održana je debata o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” protiv BiH.

U zaključcima Komiteta ministara VE , koje je članovima Zajedničke komisije predočio Džaferović, izraženo je žaljenje što politički lideri BiH nisu postigli konsenzus o sadržaju ustavnih i zakonskih amandmana radi otklanjanja diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti u izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

U vezi s tim, Komitet ministara VE zaključio je da postoji rizik da ustavni i zakonodavni kontekst u kojem će se održati naredni opći izbori u BiH neće biti u skladu sa zahtjevima Evropske konvencije, niti s obavezama BiH prema Konvenciji.

Istovremeno, Komitet ministara VE još jednom je pozvao vlasti u BiH da izvrše presudu što je moguće prije, u skladu sa svojim obavezama prema čl. 46. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Džaferović je podsjetio na hronologiju dosadašnjih aktivnosti Zajedničke komisije u pogledu obaveza na uobličavanju amandamana na Ustav BiH, odnosno izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uključujući i izvještaje koje je sačinila krajem 2011. i u martu 2012. godine, te kasniju dinamiku dogovora na nivou lidera političkih stranaka, kao i pregovora pod okriljem Evropske komisije i pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea (Brisel, Budimpešta, Prag, Sarajevo).

Tokom ovog radno-konsultativnog sastanka prisutni

članovi Zajedničke komisije oba doma PSBiH istaknuli su spremnost da se maksimalno angažiraju u okviru njenog mandata.

Sumirajući rezultate ovog sastanka, Džaferović je kazao da će uputiti pismo predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda PSBiH u kojem će ih izvijestiti o pismu agentice BiH Monike Mijić, te zatražiti njihovo očitovanje u vezi s tim.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime