Komisija za obrazovanje podržava zahtjev za sufinanciranje privatnih vrtića

0
18

komisija_zaBihać – Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine Unsko-sanskog kantona dala je danas saglasnost na tekst ugovora o međusobnim pravima i obavezama i odgovornosti između Katoličkoga školskog centra „Ivan Pavao II“ i Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ i USK.

Članovi Komisije su prihvatili i prijedlog odluke o osnivanju JU Pedagoški zavod, koji, kako je rečeno, ima devet zaposlenih među kojima samo dva koja su radila u procesu nastave, a predloženom unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom bi trebao imati osamnaest zaposlenih. Istaknuto je kako Pedagoški zavod USK-a u Bihaću ima najmanji broj zaposlenih u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH.

Komisija je usvojila i predloženu odluku o pravima zaposlenika nosilaca akademskih zvanja i uputila je na razmatranje Skupštini. Odlukom se propisuje da se nosiocima akademskih zvanja kao uposlenicima institucija, koji su budžetski korisnici, priznaje pedeset posto od troškova doktorskog, odnosno, masters studija, a na osnovu potvrde matičnog fakulteta o visini troškova.

Nosioci akademskih zvanja, kao zaposlenici institucija budžetskih korisnika, imaju pravo na akademski dodatak u visini od 20 posto, obračunat na plaću, ako su učesnici u međunarodnim projektima.

Članovi Komisije su prihvatili i informaciju o izvršenju okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH i zahtjev za sufinanciranje privatnih registrovanih vrtića u USK. Zaključeno je da se vrtići obrate Ministarstvu obrazovanja jer su uvršteni u budžet.

Član Komisije Muhamed Dervić je istakao kako je neophodno izjednačiti standarde po pitanju broja zaposlenih i djece u vrtićima. Naime, vidljivo je da po jednom uposleniku u nekom vrtiću ima i po petnaestero do dvadesetero djece, a u ostalima osam, što je logično da po standardima jedan uposlenik treba imati osmero djece u grupi.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime