Komisija za budžet: Kanton može biti garant za vraćanje kredita

0
3

skupstina-usk34344-530x336Bihać – Pred sutrašnju vanrednu sjednicu Skupštine USK na kojoj će se odlučivati da li će kanton dati garanciju Federalnom ministarstvu finansija o odobravanju druge tranše kredita Svjetske banke za izgradnju Regionalne deponije, danas je zasjedala Komisija za budžet. Razmatrajući ovo pitanje rečeno je da kanton nije kao općine prezadužen, te da Vlada USK može dati garanciju federalnom ministarstvu za otplatu kredita Svjetske banke.

Nakon što je nedavno Skupština USK konačno donijela Odluka da će se na lokaciji Karanovac u općini Bihać graditi sanitarna deponija sada je neophodno nastaviti dalje sa realizacijom ovog za USK izuzetno važnog projekta. Izrada studije uticaja na životnu sredinu, kao i projektne dokumentacije i niz drugih radnji zahtjeva značajna financijska sredstava koja su još 2002.god osigurana iz kredita Svjetske banke.

Kako je prije nekoliko godina prebačena prva tranša kredita, a projekat u medjuvremenu zaustavljen, u Ministarstvu prostornog uredjenja odlučili su da će ovaj put drugu tranšu zatražiti nakon što se utvrdi lokacija buduće deponije. Iako su većinski vlasnici Javnog preduzeća „Regionalna deponija“ općine, zbog njihove prezaduženosti nisu u mogućnosti biti garant za vraćanje kredita.To će uraditi kanton, ako tako odluče skupštinski poslanici na zakazanoj vanrednoj sjednici Skupštine USK.

 

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime