Komisija podržala Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji su predložili SDA i SBB

0
1

Komisija podržala Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji su predložili SDA i SBB

Sarajevo – Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB). Prije izjašnjavanja, članovi komisije usvojili su osam amandmana koje su usaglasili i predložili poslanici Mirsad Mešić, Hanka Vajzović, Momčilo Novaković i Amir Fazlić, a nije usvojen po jedan amandman koji su predložili poslanici Nikola Lovrinović i Staša Košarac.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je nakon sjednice rekao da su usvojenim amandmanima dobili potpuno novi model naplate RTV takse. Po njegovim riječima, RTV taksa bi se, ukoliko zakon bude usvojen u oba doma, naplaćivala putem računa za električnu energiju.
– Javni servisi bi potpisali ugovor s distributerima električne energije na nivou Federacije BiH i RS-a i na taj način bi se sredstva uplaćivala, kao i dosad, na jedinstven račun odakle bi se vršila raspodjela sredstava po promijenjenim procentima. Umjesto dosadašnjih 25:25:50, sad bi bilo 30 posto za Servis Federacije BiH, 30 posto za Javni servis RS-a i 40 posto za BHRT – rekao je Novaković.

Naveo je da se Odbor Sistema usaglasio na ovaj iznos 30:30:40.

– Dakle, to je prijedlog tri javna servisa. To smo mi samo preuzeli kao predlagači od usaglašenog stava tri javna servisa. Smatramo da je ono što su servisi usaglasili kao zajednički stav dovoljno rješenje ili dovoljan putokaz i nama da možemo to rješenje prihvatiti – kazao je Novaković.

Dodao je da su marketinški prihodi do sada uplaćivani na jedinstven račun, nastavili bi se i dalje uplaćivati na jedinstven račun.

– S tim što treba imati u vidu da je primjena zakona ograničena na 12 mjeseci, s mogućnošću, ukoliko se u ovih 12 mjeseci ne pronađe trajno rješenje, da se nastavi primjena naplate na ovaj način. Uz već ranije usvojeni zaključak Doma da se formira interresorna radna grupa koja bi imala nešto manje od godinu dana da zajedno s menadžmentima i Odborom sistema dođe do trajnog i efikasnog rješenja naplate takse – kazao je Novaković.

Autor: E. Ma.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime