Komentar Mustafe Cerića na vijest o pomirenju Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića!

1
20

Jučer su “Kod Kibeta” u Sarajevu Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić imali bajramski ručak. Dva sata u četiro oka. Sami samcati razgovarali su o sebi i o nama. Nismo čuli razgovor, ali smo osjetili pozitivne vibracije u zraku i u duši.

BAKIRU I FAHRI TREBA ČESTITATI!
TREBA IH OHRABRITI I PODRŽATI!
BRAVO, SVAKA ČAST!

Ima li iko u Bošnjaka da nije obradovam ovom viješću? Nema! No, i ako ima, onda je to njegova bruka. I neka ide na njegovu štetu.

Susret i razgovor, i to baš na Bajram, Bakira i Fahre, neki kažu da je najvažniji politički događaj u zadnjih pet godina. Možda, ali je sigurno da ovaj bajramski ručak može biti najznačajniji politički i nacionalni potez u sljedećih pet, deset i pedeset godina za bošnjačko uspravljanje i ispravljanje kičme, koja se vidno počela kriviti.

Najmanje je važno ko je inicijator susreta. Ko je pobjednik. Jer gubitnika nema. Jer kad je cijeli narod i država pobjednik, onda nikome nije važno da se njegovo ime spominje. Nije važno i šta su imali za menu. Najvažnije je da su obojica pokazali visoku političku zrelost i sposobnost da nadiđu sami sebe.

Niko nije savrešen. Ali svako može biti odgovoran i savjestan. Bakir i Fahro su pokazuju da su obojica i odgovorni i savjesni. To je za početak dovoljno da se nadamo da nas neće razočarati. Oni se dobro poznaju. Znaju prednosti i slabosti jedan drugoga. Bakir zna da je Fahro vrstan menađer i dobro se snalazi u kriznim situacijama. Fahro zna da Bakir nosi Alijinu karizmu u našem narodo. Padale su teške riječi i sa jedne i sa druge strane. Sve smo to preživjeli. U strahu i neizvjesnosti. I nadali se jučerišnjem danu. Jer smo znali da nema drugog puta nego da se okupljamo oko naroda i države.

Svi znaju da je Fahrin potencijal kroz “Avaz” ogroman, ali bez koordinacije sa drugima taj potencijal se uveliko smanjuje. Bakir nosi blagoslov babinog naslijeđa, ali bez suradnje sa drugima to naslijeđe može biti prokletstvo.

Stoga, svima nam je jasno da nas strah jadnog od drugog vodi u propast. A bili smo gotov došli do toga da nas je bilo više strah od nas samih nego od onih koji nam prijete referendumom. I neki od nas su bili počeli tražiti zaštitu i podršku od drugih na štetu svih nas. Susret Bakira i Fahre “Kod Kebe” je označio kraj tome. Označio je kraj logici da Bošnjak mora žrtvovati drugog Bošnjaka da bi preživio. Ovo je pravi odgovor na izazov 15. novembra, kada je Dodik zakazao u službenom listu referendum, koji ima korijene iz devdesetih. A znamo kakve su od toga bile posljedice za naš narod – agresija i genocid. Neće nam niko pomoći ako ne pomognemo sami sebi.

Bakir i Fahro su učinili prvi korak da pomognu sami sebi. I nama, naravno. Mi treba da ih podržimo. Da ih hrabrimo da nastave. Da ne odustanu od zacrtanog puta, a to je da se svi okupimo oko zajedničkog cilja odbrane duhovne, nacionalne i državne linije protiv svih koji bi da nam ugrožavaju naš duševni mir, naš nacionalni ponos i našu državnu sigurnost.

Ja im stojim na raspaloganju na putu bošnjačkog i bosanskog jednistva i snage kao nikad dosada. Jer vjerujem da Bošnjaci, odnosno Bosanci, nisu nikad bili u boljoj prilici da osiguraju svojoj djeci i unucima bolju i sretniju budućnost… ako su pametni… ako su odgovorni… ako su savjesni… ako nisu sujetni… ako nisu pakosni…

Bakir i Fahru su nam svojim primjerom pokazali da je moguće biti viši od samoga sebe…

Sada je red na svima nama…

Da budemo viši od samih sebe u interesu našeg naroda i naše države…

Allahu Milostivi omili nam jedinstvo i slogu za istinu i pravdu… za slobodu i čast svakog od nas…!

Izvor: dnevnihaber.comBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Efemerituse, ti im zaista nisi potreban. Davno si njih dvojica prevazišli takve kao što si ti. Rezultati prošlih izbora to najbolje govore. Takođe, ni za ovaj bajramski ručak očigledno nisu tražili tvoj blagoslov. Ni blagoslov ni savet, sigurna sam. Kako sada, tako i ubuduće. Zbog Bošnjaka, zbog BiH, zbog mira i prosperiteta Bosne i Hercegovine, države tri konstitutivna naroda.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime