Kolinda Grabar-Kitarović dobitnica nagrade Isa-beg Ishaković 2015

0
36

Kolinda potocari 2

BiH – To  zjea Klix.ba potvrdio predsjedavajući Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković, akademik Vjekoslav Gerc, ugledni naučnik, ističući kako je Komitet odluku donio većinom glasova.

“Historijske i kulturne veze između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, toliko su jake i prisutne da ih ne treba ni pojašnjavati. No, ono što je za nas, svaki put, krucijalno u procesu nominiranja i glasovanja jeste odnos mogućega laureata prema državi Bosni i Hercegovini. Taj odnos je u ovom slučaju nesumnjivo pozitivan i prijateljski. To je već bilo vidljivo u vrijeme angažmana predsjednice Grabar Kitarović na poziciji pomoćnice generalnog tajnika NATO (2011-2014), kada je učinila jako mnogo za naš euroatlantski put. Sve što je kasnije uslijedilo, zaključno sa komemoracijom u Srebrenici, samo je potvrda činjenice da je riječ o državnici koja će zasigurno biti nosilac svih temeljnih procesa u regiji, posebno za nas važnih procesa integracija i pomirenja. Svim članovima Komiteta upućujem zahvalnost na ovogodišnjoj suradnji, a predsjednici Grabar Kitarović srdačne čestitke na zasluženom priznanju”, zaključuje akademik Gerc.

Komitet za dodjelu Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković 2015, radio je u sastavu: akademik Vjekoslav Gerc (predsjedavajući), akademik Ljubomir Berberović, akademik Slobodan Loga, akademik Abdulah Šarčević, prof. dr. David Kamhi, prof. dr. Franjo Topić, prof.dr. Borislav Petrović, prof.dr. Slavenka Vobornik, prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Enes Pelidija, prof.dr. Mehmed Gribajčević, prof. dr. Meliha Povlakić, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, prof. dr. fra Petar Jeleč, prim. dr. Savo Vlaški, prim. dr. Dubravko Horvat, dr. Nedim Ademović, Valerija Galić, prof. dr. Salih Fočo, prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. dr. Fahrudin Kulenović, prof. dr. Mustafa Hiroš i prof. Fadila Memišević.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime