Koliko je ubica i dalje na slobodi u BiH?

0
1

Ostaje pitanje kako se nakon dva ubistva Edin Gačić ponovo našao na slobodi i izvršio dva nova?

Sine stigla ti je neka koverta sa Suda, sad poštar donio.

– Pa otvori mama slobodno, pogledaj šta je?

– Kuku sine neka presuda, Rješenje da ideš u zatvor dva dana?

– Kakav bolan zatvor, za šta mene mogu poslati u zatvor bona šta ti je?

– Piše da nisi neku kaznu platio?

– Kakvu bona kaznu, molim te dobro pročitaj, uostalom eto mene svakako do tebe da vidim šta je to.

I stvarno stvorio sam se kod mame za par minuta, razmišljajući o zatvoru i kazni. Kada sam stigao kući, zaista me je čekalo Rješenje da nisam platio neku kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu od 40 KM (20 eura) i objašnjenje da, ako u roku od sedam dana ne izmirim dug, idem dva dana u zatvor na izdržavanje kazne.

Pa mi je čak palo na pamet da za inat ništa ne platim i da odem ta dva dana, ako ništa drugo da vidim kako je to biti zatvorenik za 40 KM. Naravno, pod pritiskom porodice i majke koja je sve vrijeme pričala da neće preživjeti bruku ako joj sin dobaci do zatvora, kaznu sam platio. I nakon toga dobio još jedno rješenje u kojem piše da se ukida Presuda sa zatvorskom kaznom.

Neminovna pitanja
I tada je u meni buktao neki revolt samim činjenicom da od mene traže da platim 40KM i da mi prijete zatvorom a u isto vrijeme imam predmet na Sudu koji je čak i Ustavni sud potvrdio, ali ja već 19 godina ne mogu da naplatim svoj zarađeni novac, jer očigledno da tuženi ima puno bolje političke, sudske i stranačke veze nego ja.

Pa pomislim da one silne kriminalce i pravomoćno osuđene zlikovce koji šetaju gradskim ulicama, dok im se ne oslobodi neko mjesto u zatvoru ili dok njihov advokat vješto koristi rupe u zakonu. Da ne govorim o ovim političarima od kojih još uvijek niko nije čestito izdržao kaznu za koju je osuđen.

I onda na kraju vijest o Edinu Gačiću, višestrukom ubici koji je sijao strah na potezu od Konjica, pa do Sarajeva i sve do Tešnja, gdje su ga sve navodno viđali tokom potrage. I neminovna pitanja:

– U kakvoj mi to državi živimo kada nema ustanove u koju bi se smjestio kako ga policija i tužioci nazivaju – psihopata koji je bio u stanju da ubije i vlastitu majku?

– U kakvoj mi to državi živimo kada je za samo par mjeseci ubijeno troje policajaca koji predstavljaju zakon i red?

– Ako policija nije u stanju da zaštiti svoje pripadnike, čemu da se onda mi, obični građani nadamo?

Puno je pitanja, a odgovor uvijek završava na istom mjestu. U tužilaštvu.

Da li smo zaista poslati država opasnog življenja i da li iko od nas zapravo zna koliko je ubica trenutno na slobodi? Koliko najtežih kriminalaca šeta zajedno sa našom djecom ulicama Bosne i Hercegovine?

Zakazale institucije
Edin Gačić je nesumljivo ubica i zlikovac. Ali ostaje vječito pitanje kako se nakon dva ubistva ponovo našao na slobodi i izvršio dva nova? Znam reći će izdržao je dvije trećine kazne pa je slobodan čovjek, ali da li zaista psihopata ili psihički ili mentalni bolesnik sklon ubistvima može uopšte biti savršeno slobodan čovjek?

Zakazale su mnoge institucije. Ugašena su tri života.

Vremenom će postati samo obična statistika ubistava u 2019. godini.

P.S. Od početka devedesetih stalno nam pune glavu i pričaju o nevino osuđenim ljudima iz onog prošlog sistema. Čini mi se da je sada upravo obratno. Osuđeni kriminalci sasvim slobodno šetaju ulicama. Oni nisu na izdržavanju kazne a njima se svako malo pridruži na slobodi i neki psihopata sa ubilačkim namjerama.

I dok oni šetaju, nama se prijeti zatvorskim kaznama za 40KM.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime