Koliko je ruskoj ekonomiji važna Turska?

4
1

koliko-je-ruskoj-ekonomiji-vana-turska

Turska, Rusija – Turske zračne snage, u utorak, 24. novembra, oborile su ruski avion SU-24 zbog kršenja turskog zračnog prostora, iako su ruski piloti upozoreni deset puta u roku od pet minuta da promjene pravac kretanja.

Nakon ovog događaja, koji je privukao pažnju svjetske javnosti došlo je do povišenih tenzija između dvije zemlje, no lideri su ipak, uspjeli sve to iskontrolisati te poručiti da su Rusija i Turska dvije prijateljske zemlje i da nema opasnosti do nastajanja nekog ozbiljnijeg sukoba.

Ipak, postavlja se pitanje koliko će obaranje ruskoga aviona negativno djelovati na daljnji tok odnosa Turske i Rusije, jer se radi o zemljama koje su vrlo bitni ekonomski partneri. Posljednjih godina vidno je jačanje ekonomskih odnosa između Turske i Rusije, posebno u oblasti energetike.

– Rusija u Tursku godišnje izveze 25 milijardi dolara –

Pad cijena nafte, sankcije zapadnih zemalja, te slabi tokovi kapitala neki su od razloga zbog kojih u posljednje vrijeme trpi ruska ekonomija. Rusija prema Turskoj ostvari godišnji izvoz u vrijednosti od 25 milijardi dolara, što Tursku za ovu zemlju čini vrlo važnim partnerom.

Trgovinska razmjena dvije zemlje u 2010. godini iznosila je 26,2 milijarde dolara, dok je razmjena u 2014. godini skočila za čak 17,3 posto, odnosno na 31,2 miljarde dolara. Razmjena u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 18,5 milijardi dolara.

Ukupan izvoz Turske u prošloj godini iznosio je 157,6 milijarde, a 5,9 milijardi ili 3,8 posto od toga izvezeno je u Rusiju, koja je ujedno i među prvih deset zemalja u koje Turskoj ima najviše izvoza. Turska u Rusiju izvozi najviše tekstil, voće i povrće, metal, te proizvode za motorna vozila.

– Deset posto turskog uvoza iz Rusije –

Kada je su pitanju zemlje iz kojih Turska uvozi, Rusija se već pet godina nalazi na prvom mjestu. Uvoz Turske iz Rusije u 2010. godini bio je 21,6 milijardi dolara, a u 2014. godini visina izvoza povećana je za 17,1 posto, odnosno na 25,3 milijarde dolara. U periodu od januara do septembra ove godine uvoz iz Rusije je nešto smanjen, a mjesto najvećeg uvoznika u Tursku zauzela je Kina.

Podaci ukazuju na to da su ruski proizvodi u posljednjihn pet godina činili oko deset posto turskog uvoza, a Turska iz ove zemlje najviše uvozi plin, željezo, čelik i žitarice. Uvoz Turske u protekloj godini bio je 242,2 milijarde dolara.

S druge strane, Rusija je u protekloj godini ostvarila izvoz od 496 milijardi, te uvoz od 380 milijardi dolara. Turska čini jedan posto ruskog uvoza, te 5,1 posto izvozva.

– 3,5 miliona ruskih turista o prošloj godini posjetilo Tursku –

Kada je u pitanju turizam, Turska je jedna od zemalja koju posjećuje veliki broj ruskih turista, a samo u prošloj godini 3,5 miliona Rusa posjetilo je Tursku. Prosječna potrošnja jednog ruskog turiste u Turskoj je 775 dolara. Broj ruskih turista u Turskoj od januara do kraja oktobra ove godine je 3,3 miliona. Inače, Rusija je druga zemlja po broju turista koji posjećuje Tursku.

Najvažniji faktor u trgovinskim odnosima Rusije i Turske je energetika. Turska je tako u prošloj godini za uvezeni plin ruskom Gazpromu isplatila 10 milijardi dolara.

Poslije Njemačke, Turska je druga na listi po količini kupovine ruskog plina, te čini 18 posto od ukupnog izvozva ruske kompanije Gazprom. Ono što je svakako bitno napomenitu u rusko-turskim energetskim odnosima jeste i plinovod “Turski tok”.

“Turski tok” je projekat gasovoda od Rusije do Turske preko Crnog mora sa planiranim godišnjim kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara gasa. Očekuje se da će postati operativan u decembru 2016. godine, kao zamjena za kasnije planirani projekat “Južni tok”.

Kriza na istoku Ukrajine te s tim u vezi i sankcije SAD-a i Evropske unije, nagli pad cijena nafte i plina koji čine pola budžeta ove zemlje, uzroci su krize s kojom se Rusija bori od prošle godine.

Podaci Zavoda za statistiku Ruske Federacije pokazuje da je ruska ekonomija u prvom kvartalu 2015. godine pala za 2,2 posto, u drugom kvartalu za 4,6 posto, a u trećem kvartalu, u odnosu na isti kvrtal prošle godine, za 4,1 posto.

– Važnost Rusije i Turske u političkom i ekonomskom smislu –

Predsjednik Turskog odbora za vanjsku trgovinu (DEIK) Omer Cihad Vardan, u razgovoru za AA, osvrnuo se na ekonomske odnose dviju zemalja, te poručio da su i Turska za Rusiju, ali isto tako i Rusija za Tursku u političkom i ekonomskom smislu vrlo važne zemlje.

On je rekao kako se u periodu nakon okončanja Hladnog rata radilo na jačanju odnosa dvije zemlje koje se zasnivalo na obostranom interesu, što je posebno vidno na ekonomskom planu.

“Što se tiče slučaja u utorak (obaranje ruskog aviona), Turska je djelovala u okviru pravila angažmana koje je ranije objavila i prijavila međunarodnoj zajednici. Smatram da je korisno za obe zemlje da u narednom periodu rade na intenzivnim pregovorima i konstruktivnim incijativama radi rješavanje ove još male krize”, rekao je Vardan.

Predsjednik Tursko-ruskog poslovnog vijeća Tuncay Ozilhan smatra da su Turska i Rusija dvije zemlje koje će, u ekonomskom smislu, imati koristi od mira i stabilnosti u regiji, a ne od sukoba i haosa.

“U tom smislu smanjenje tenzija, a ne njihovo jačanje odgovornost je svakoga. Želja svih strana je da se u svim uvjetima očuva dugogodišnje snažno prijateljstvo dva racionalna aktera u regiji Turske i Rusije, kao što je to rađeno i ranije”, kazao je Ozilhan.

(AA)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Kao što je turskoj ekonomiji važna Rusija, tako je i ruskoj ekonomiji važna Turska. Ne vidim razloga da to i dalje ne bude tako. Ali mi nije jasno kako je mogao Erdogan da zabije nož u leđa Rusiji, rušenjem ruskog aviona u sirijskom vazdušnom prostoru. Da li je majmun razmišljao kakve sve posledice bi mogao izazvati ovaj podli i kukavički čin? Nije valjda da je Erdoganu važniji sinovljev biznis sa Islamskom državom, nego turski ekonomski odnosi sa Rusijom?

  0

  0
  • Nije to bio noz u leda vec vec turska desnica po ruskoj bradi koju su dobro isturili… 😉

   Rusiji bi bilo pametnije da se postara o dobrobiti sopstvenih gradana umjesto da ide iz avanture u avanturu. Jos malo pa nece biti komsije sa kojim se nisu zavadili.

   0

   0
   • Ako je neko primer lošeg komšije onda je to Turska. A sve zbog Erdoganove politike. Učestvovala je u svim prljavim poslovima Zapada od Egipta, Libije, Iraka do Sirije. Zabila je Rusiji nož u leđa, nema iskrene dobrosusedske odnose sa Iranom, a ni na Balkanu zbog osmanskih pretenzija nije baš omiljena.

    0

    0
    • Najveci problem turske je na unutrasnjo-politickom planu i prvenstveno se ogleda u sramnom odnosu prema kurdskoj zajednici ali i ostalim manjinama.

     0

     0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime