Kolegij Doma naroda PSBiH 10. aprila: Čeka se dogovor Čovića i Izetbegovića

0
18

kolegij-doma-naroda-psbih-10-aprila-ceka-se-dogovor-covica-i-izetbegovicaSarajevo, Mostar – Sjednica Kolegija Doma naroda PSBiH trebala bi se održati 10. aprila, a na njoj se očekuje zakazivanje sjednice ovog doma, na kojoj bi se trebali razmatrati smjena ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koju je potvrdio Predstavnički dom, te izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču Statuta Grada Mostara, kazao je jučer za Oslobođenje predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda i član SDA Halid Genjac.

Nakon što su iz Kluba Srba kazali kako smjena Radončića neće biti dio paketa sa Izbornim zakonom i Zakonom o prebivalištu, koji je vraćen Kolegiju na usaglašavanje, posljednjih dana čuli su se i drugačiji stavovi. Genjac ističe kako ne zna šta su njegove kolege pod tim mislile.

Ko koga uslovljava

– Tek kada vidimo kada ćemo sjesti, razgovarat ćemo i o tome. Poslovnik je jasan, čeka se da Kolegij bude u punom sastavu kako bi se razgovaralo o prebivalištu. Za ostale tačke nema prepreka da idu u redovnu proceduru, napomenuo je Genjac.

Predsjedavajuća Kluba Hrvata Borjana Krišto (HDZBiH) ističe kako će se raditi po svim tačkama, sukladno proceduri.

– O prebivalištu se ne možemo izjašnjavati prije Kolegija. Što se tiče smjene ministra sigurnosti, mi smo dobili tu inicijativu, ali je opet Kolegij taj koji utvrđuje dnevni red sjednice i priprema ga prema redoslijedu, od inicijativa i pitanja, prijedloga zakona, itd. Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, na to nas obavezuju i presude Ustavnoga suda, a moramo razgovarati sa svim strankama o tome, jer i izmjene moraju doći na dnevni red, istakla je Krišto.

Član Kluba Srba Mladen Ivanić (PDP) kazao nam je jučer kako očekuje da se sve tačke nađu u redovnoj proceduri.

– A ko koga i zašto uslovljava, treba pitati vladajuće partije. Ne znam koja je njihova logika i nisam čak siguran da je tačno to da se zahtijeva razmatranje smjene ministra sigurnosti, prebivališta i izmjena Izbornog zakona u paketu. Zašto bi sada jedni druge uslovljavali, ako su tri godine funkcionisali odlično, dogovarali postavljanje kadrova, podjelu dobiti… Jedino može biti govora o pukoj politizaciji pred izbore, smatra Ivanić.

Mostar na prvom mjestu

Nakon posljednje sjednice Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, lider HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović najavio je razgovore sa predstavnicima SDA o Statutu Grada Mostara. Sastanak njega i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića trebao bi uslijediti na marginama Mostarskog sajma, koji se održava od 8. do 12. aprila.

– Mi imamo obavezu zakazati sjednicu i prva točka mora biti Mostar. Sjednica će biti zakazana redovno i to nema nikakve veze sa smjenom ministra sigurnosti BiH, kazao je Čović, nakon sjednice HNS-a.

Klub hrvatskih delegata je u decembru 2013. predložio da Dom po hitnom postupku usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, a radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH, koji je 2011. godine stavio van snage odredbe o izbornim pravilima za Grad Mostar. Iz oba HDZ-a istakli su kako se ovim prijedlogom želi prekinuti agonija u gradu na Neretvi.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime