Kojović: Sarajevo ponovo pokazalo da ova zemlja zaslužuje i može puno bolje

1
48

PEĐA KOJOVIĆ SE SKORO RASPLAKAO: 'Mi smo se zvali Šestorka, neka se nova  vlast zove Petak 13.' | Slobodna Bosna

Kad sam u sitne sate u nedjelju uveče, tačnije ujutro, došao kući – zaplakao sam… Zbog nade da smo blizu tačke u kojoj će ova zemlja krenuti jednim novim pravcem, prema naprijed, prema boljem…, kaže, uz ostalo, jedan od čelnika pobjedničke Četvorke” Predrag Kojović u veoma emotivnom intervjuu za Radiosarajevo.ba, prvom nakon završetka lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini na kojoj su Naša stranka i njezini partneri donijeli promjene o kojima se već izvještava širom svijeta.

 

Šta su građani poručili glasanjem u nedjelju, odakle počinje “pospremanje“, šta očekuje od izbora 2020. godine i kakva je vizija njegove Bosne i Hercegovine, lider Naše stranke veoma otvoreno i nadahnuto govori da naš portal.

 

Radiosarajevo.ba: Kakvi su utisci, evo, dva dana nakon izbora i, po svemu sudeći, velikog izbornog uspjeha? Građani su očito glasali za promjene i nadu?

 

KojovićNe vjerujem da je u ovom, ranom, trenutku, dok se još nije ni završilo brojanje glasova, iko od nas u potpunosti svjestan šta se, u političkom smislu dogodilo, u Sarajevu.

 

Jedino što je sasvim sigurno je da je Sarajevo ponovo pokazalo da ova zemlja zaslužuje i može puno bolje od ovoga što gledamo i trpimo sve ove godine.

 

Pokazalo je da je Hemonova definicija šta znači biti Sarajlija – po kojoj Sarajevo nije puko mjesto rođenja ili destinacija na putovanju, nego određeno stanje svijesti – i dalje tačna.

 

Ovo što smo vidjeli u nedjelju je moje Sarajevo koje kaže  dosta je bilo, nećete nas dalje dijeliti po naciji, po vjeri. Jedino po čemu ćemo se dijeliti je na kriminalce i poštene, na sposobne i nesposobne, odnosno, na loše i dobre ljude i tačka. 

 

Renesansa Sarajeva

 

Radiosarajevo.ba: Kazali ste mi u intervjuu uoči izbora da bi pobjeda Četvorke predstavljala političku revoluciju, da li ove rezultate doživljavate upravo tako?

 

KojovićApsolutno. Pobjeda bi sama po sebi bila revolucionarna, a ovako ubjedljiva pobjeda je znak da se glasačkim tijelom više ne može upravljati proizvodnjom mržnje i straha i kriminalnim i egzistencijalnim ucjenama.

 

Ako sam ja u pravu to znači da je nezaustavljiv talas promjena pokrenut i da će Četvorka 2022. godine preuzeti vlast u državi.

 

Znam da to nekima u ovom trenutku zvuči nedostižno. Nije. I činjenice, dakle, brojevi su na našoj strani, a nada građana koju je Naša stranka očuvala i probudila kod ogromnog dijela građana je motor koji će nam dati tu potrebnu snagu za veliko pospremanje u BiH 2022.

 

Radiosarajevo.ba: Kakvi su dalji planovi, kada i odakle kreće pospremanje? Svjesni ste da su očekivanja građana velika…

 

KojovićOčekivanja su ogromna, ona su i opravdana i nerealna u isto vrijeme. Ono što građanima želim obećati, ono što im garantujem svojom riječju je da ćemo raditi naporno, pošteno i u interesu svih, i u interesu Sarajeva i BiH.

 

Naša najveća obaveza i najveća želja svakog od nas u Našoj stranci, a i u Četvorci, je da opravdamo ogromno povjerenje koje su nam dali.

 

Možda se neće svaki put složiti sa odlukama koje ćemo donositi, možda ćemo i pogriješiti u nečemu, ali će svaki put potpuno transparentno znati zašto smo nešto uradili i koji su razlozi.

 

Mi sasvim sigurno nismo sujetni i spremni smo čuti i argumente onih koji misle drugačije i prihvatiti da su oni u pravu a ne mi. Renesansa Sarajeva, izrastanje Sarajeva u evropsku metropolu, zaista mora biti zajednički projekat svih nas zajedno, i građana i vlasti, jer zahtijeva ne samo promjenu u načinu vladanja, odnosno, upravljanja javnim resursima nego i promjenu u ponašanju građana, u svakom od nas, u svakodnevnom životu. 

 

Smjena Vlade na Dan državnosti

 

Radiosarajevo.ba: Da li uskoro slijedi i smjena Vlade u Kantonu Sarajevo i kako će ići taj proces? Da li postoji mogućnost promjene vlasti i u drugim kantonima?

 

KojovićVjerovatno ćemo prije Dana državnosti izglasati nepovjerenje aktuelnoj Vladi KS i onda ćemo, po prvi put dobiti, administrativno podijeljen, ali politički ujedinjen prostor.

 

U svakoj državi, politička dešavanja u glavnom gradu, utiču na cijelu državu i nadam se da će to i kod nas biti slučaj. Sarajevo je 15. novembra brutalno porazilo nacionalističku retoriku i poruka je jasna – ako glasaš za promjenu ona se dogodi.  

 

Poručujem građanima – pobjedićemo

 

Radiosarajevo.ba: Nalazimo se usred pandemije, da li će Četvorka, u kapacitetu kojeg ima i kojeg će imati, može da se uhvati u koštac s ovim problemom, koji je itekako gorući?

 

KojovićMi smo spremni preuzeti odgovornost upravo u ovom teškom trenutku. Zdravstveni sistem je u neredu, zdravstveni radnici iscrpljeni u herojskoj borbi koja traje skoro godinu dana, realni sektor na koljenima…

 

Poručujem građanima – pobjedićemo! Zajedno možemo pobijediti i pandemiju i njene ekonomske posljedice. Neće biti lako, nema jednostavnih rješenja, ali je naš cilj jasan, a volja čvrsta. Pobjedićemo pandemiju, pomoći privredi i zaposlenim koliko god je maksimalno moguće i onda krenuti u ekonomski i politički progres.

 

 

Za novu Bosnu i Hercegovinu

 

Radiosarajevo.ba: Šta su Vaša očekivanja na izborima 2022. godine? U politici je to dug period, no da li ovo doživljavate kao uvertiru u velike promjene i na ostalim razinama vlasti?

 

KojovićMoj san, odnosno, moj politički plan, i to je nešto za šta sam spreman preuzeti odgovornost u svakom pogledu, je sljedeći – jačati Našu stranku po cijeloj BiH, održati Četvorkunaći partnere na nivou cijele Bosne i Hercegovine koji su spremni prihvatiti evropske principe i standarde u politici, i pred građane Bosne i Hercegovine izaći u kampanji 2022. i reći – glasajte za jednu novu, bolju Bosnu i Hercegovinu u kojoj su naše razlike naša snaga, a ne hendikep i u kojoj ćemo zajedno raditi da nam svima bude bolje. 

 

Ako građani 2022. odluče da jednoj takvoj viziji Bosne i Hercegovine daju povjerenje svi ćemo dobiti šansu da živimo u jednoj normalnoj zemlji koja se napokon izvukla iz blata, otresla i odlučno krenula u bolje i sretnije dane. 

 

Radiosarajevo.ba: Na kraju, koja je Vaša poruka građanima koji su glasali za Vašu i ostale stranke ‘Četvorke’?

 

Možda je malo preintimno…

 

Kad sam u sitne sate u nedjelju uveče, tačnije ujutro, došao kući – zaplakao sam.

 

Ta emocija, snaga te emocije, koja se manifestovala u tako ubjedljivoj pobjedi Srđana Mandića je probudilo takvu količinu nade da smo blizu tačke u kojoj će ova zemlja krenuti jednim novim pravcem, prema naprijed, prema boljem me potpuno savladao.

 

Šta da kažeš onome ko ti je poklonio nadu osim jedno veliko hvala i sve ću učiniti da ne iznevjerimo vaše povjerenje.

 

Izvor: radiosarajevo.ba



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Jedino što je sasvim sigurno je da je Sarajevo ponovo pokazalo da ova zemlja zaslužuje i može puno bolje do novog genocida, poslije 11 genocida ukljucujuci zadnji koji smo dozivjeli ovako se ponasamo, pa mi nista bolje ne zasluzujemo od novog genocida, koji nas za sigurno ceka u skoroj buducnosi.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime