Kojim strankama nije ovjerena kandidatura za izbore: Na listi Srpska radikalna stranaka i HSS

0
0

38c7dd62464e9cb8556f1aa60dd79346_MSarajevo – Centralna izborna komisija BiH danas je objavila spisak stranaka i nezavisnih političkih kandidata kojima je ovjerena kandidatura za Opće izbore u BiH.

Od ukupno 69 prijava, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 53 političke partije za izborne jedinice i za organe vlasti jer ispunjavaju zakonom propisane uslove. Ovjereno je svih 24 prijave nezavisnih kandidata jer ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Među njima su i dr. Mustafa Cerić i Mirsad Kebo, koji su se kandidovali za Predsjedništvo BiH.

Na listi stranaka kojima kandidatura nije ovjerena su: Srpska radikalna stranaka, Hrvatski seljački savez, Posavska stranka, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca pravde i morala.

Odbijene su i prijave političkih partija: Novi pokret BiH, Stranka napredna srpska, Demokratska stranka invalida, Politička organizacija građana „Snaga Bosne“, Zavičajni socijaldemokrati – Mile Marčeta, Složna narodna stranka, Ekološka partija RS, Hrvatski savez HKDU – HRAST, Snaga naroda, Demokratska obiteljska stranka, Socijaldemokratski front BiH, Bosanskohercegovačka narodna stranka.

Odbijena je i prijava političke partije Udar ljevice jer ova potička partija nije bila registrirana kod nadležnog suda do isteka roka za podnošenje prijave za ovjeru učešća na izborima, saopštili su iz CIK-a.

Nepravilnosti se uglavnom odnose na nedovoljan broj validnih potpisa podrške, nedostatak dokaza o uplaćenoj taksi i drugo – saopštili su iz CIK-a.

Političkim subjektima koji danas nisu ovjereni Centralna izborna komisija BiH dostavit će obavještenja da u skladu sa Izbornim zakonom BiH u roku od dva dana od dana prijema obavijesti otklone nepravilnosti prijave.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime