Kod Prijedora veće masovne grobnice nego kod Srebrenice

0
43

Na lokalitetu Tomašica najveći broj ubijenih civila u BiH (FOTO)

BiH – Iz primarne masovne grobnice Tomašica, na području Prijedora, gdje treći mjesec traje ekshumacija, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 430 žrtava od toga 275 kompletnih tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Agenciju Fena kazala da se na lokalitetu rudnika Tomašica nalazi najveći broj ubijenih civila u BiH.

Podsjeća da su ekshumacije na ovom lokalitetu rađene i u ranijem periodu, 2004. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 26 žrtava, 2006. godine 10 žrtava, a riječ je o kompletnim posmrtnim ostacima.

“Dio masovne grobnice Tomašica bio je izmješten na lokalitet Jakarina Kosa. Iz ove sekundarne masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 373 žrtve. Ove dvije grobnice povezane su na temelju DNK analize. Dijelovi tijela ubijenih civila pronađeni su na obje ove lokacije. Dakle, imajući u vidu ranije ekshumacije na ovom lokalitetu, zatim izmještanje posmrtnih ostataka s ciljem da se žrtve nikad ne pronađu i zločin ne dokaže, sa sigurnošću možemo reći da je Tomašica najveća masovna grobnica u našoj zemlji. Na ovom lokalitetu nalazili su se posmrtni ostaci više od 800 žrtava”, kazala je Čengić.

Po njenim riječima, uz žrtve pronađeni su dokumenti – lične karte, pasoši, svjedočanstva, fotografije, sitan novac, lični predmeti.

“Ponijeli su ono što su mislili da će im trebati, nisu znali da idu u smrt. Jedni su ubijeni odmah na kućnom pragu, drugi su odvedeni u koncentracione logore gdje su mučeni, ponižavani, pretučeni do smrti ili strijeljani. Iz prijedorskih koncentracionih logora mnogi zatvorenici nisu izašli živi, njihovi posmrtni ostaci pronalaze se po masovnim grobnicama u i oko Prijedora”, kazala je Čengić.

Dodala je da dokumenti koji su pronađeni imaju vidljive lične podatke tako da se može reći da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Prijedoru i okolnim mjestima.

“Ipak za svaki pronađeni posmrtni ostatak uzet će se koštani uzorak za DNK analizu da bismo sa sigurnošću utvrdili identitet pronađenih žrtava”, kazala je Čengić.

Tomašicu svakodnevno posjete obitelji koje još tragaju za svojim najmilijima, nadajući se da su njihovi posmrtni ostaci baš u ovoj grobnici.

Čengić navodi da su udruženja obitelji nestalih osoba, civilnih žrtava rata, osoba s invaliditetom, logaraša, i brojna druga udruženja posjetila ovu masovnu grobnicu da bi odali počast nevino ubijenim žrtvama.

Po njenim riječima, ekshumaciju pomažu obitelji s područja Prijedora i Kozarca koje finansiraju rad jednog bagera, donose hranu radnicima i očekuju svaki dan da će se pronaći kosti njihovih srodnika.

Zbog ogromnog prostora koji se pretražuje, ali i veličine same grobnice Međunarodna komisija za nestale osobe ICMP angažirala je kompletan tim antropologa koji svakodnevno rade u grobnici i vade tijela žrtava.

“U Prijedoru su u ljeto 1992. godine ubijani civili, među njima djeca, žene i starci. Veliki broj Prijedorčana odveden je u koncentracione logore iz kojih se mnogi nisu nikad vratili. Očekujemo da bi se u ovoj masovnoj grobnici mogli nalaziti i posmrtni ostaci djece, jer se u Prijedoru još traga za 70-oro djece koji su ubijeni zajedno sa svojim roditeljima u njihovim kućama”, kazala je Čengić.

Dodala je da je u Prijedoru ubijeno 117-oro djece, a najmlađa žrtva u Prijedoru bio je dvogodišnji dječak čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

“U Prijedoru se još traga za oko 1.200 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni u ljeto 1992. godine”, kazala je Čengić.

Prijedor 1992 godine, masovna ubistva Bosnjaka.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime