Koalicija SBB i SDA trajno će stabilizirati odnose i na općinskim nivoima

0
35
Koalicija SBB i SDA trajno će stabilizirati odnose i na općinskim nivoima
Breza – Moj plan kratkoročnih i dugoročnih strateških pravaca razvoja Općine Breza razlikuje se od drugih kandidata zato što je baziran na realnim pretpostavkama i resursima naše Općine, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba kandidat koalicije SDA-SBB za načelnika Opčine Breza Munib Zaimović.

VIJESTI.BA: Možete li nam navesti po čemu Vi smatrate da će se Vaš plan za Općinu Breza razlikovati od planova drugih kandidata?

ZAIMOVIĆ: Moj plan kratkoročnih i dugoročnih strateških pravaca razvoja Općine Breza razlikuje se od drugih kandidata zato što je baziran na realnim pretpostavkama i resursima naše Općine. On se ogleda u sljedećim aspektima: reorganizacija i racionalizacija lokalne uprave, unapređenje  uvjeta života i standarda naših sugrađana, te konsolidacija i restrukturiranje općinskih javnih prduzeća, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta i uvođenje novih investitora.

Ogleda se također u jačanju komunikacije sa građanima, te međuopćinskoj i regionalnoj saradnji. Podrazumijeva i revidovanje i donošenje razvojnih planova Općine u funkciji povećanja mogućnosti za otvaranje poslovnih i industrijskih zona, razvoj poljoprivrede i ruralnih sredina itd. Svakako, vraćanje sporta na nivo koji je bio prije dolska aktuelne vlasti, budući das mo imali šest prvoligaša, a danas je sport u Brezi zamro. Također, vratiti kulturu u Brezu koja je uvjek  bila dio života naših građana.

VIJESTI.BA: Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše Općine?

ZAIMOVIĆ: Jedan od njh je neriješeno vodosnabdijevanje i neriješeno pitanje odvoza i tretmana smeća. Osim toga, potrebno je završiti radove na sportskoj dvorani. Potrebna je i izgradnja savremene i funkcionalne pijace.

Nedovoljna je komunikacija između građana i Općinske uprave. Također, velika je nezaposlenost mladih i školovanih sugrađana. Loša je pozicija mladih u svim područjima njihovog djelovanja u društvu, posebno beznačajna uloga u javnom životu i procesima odlučivanja.

VIJESTI.BA: Možete li nam navesti neke konkretne planove za Općinu Breza?

ZAIMOVIĆ: Napomenut ću neke od konkretnih planova. Dovršit ćemo započetu sportsku dvoranu prije 15 godina i dati je građanima i sportistima na korištenje. Dovršit ćemo započete projekte vodosnabdijevanja svih naseljenih mjesta u Općini, te rekonstruisati vodovod najveće MZ Župca, te izvršiti rekonstrukciju sekundarne vodovodne mreže.

Takođe, ukinuti ćemo divlju deponiju smeća koju je formirala aktuelna vlast u vodozaštitnoj zoni Milkino vrelo i ostale divlje deponije, te trajno  riješiti problem odvoza i snabdijevanja smeća na cijelom području Općine po standardima i normativima iz ove oblasti.

Nadalje, izgradit ćemo modernu, funkcionalnu, otvorenu i  zatvorenu pijacu po važećim sanitarnim standardima. Osim toga, izgradit ćemo industrijsko – poslovnu zonu i stvoriti pozitivan poslovni ambijent koji će privući potencijalne investiture. Organizovat ćemo Vatrogasno društvo jer smo  jedina općina u Evropi koja nema riješeno pitanje vatrogastva.

Jačat ćemo i osnažiti komunikaciju i odnos sa našim građanima u svim segmentima života i  rada.

VIJESTI.BA: Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

ZAIMOVIĆ: Aktuelni načelnik Općine i Općinska vlast ne vrše svoju funkciju sukladno nadležnostima koje su definisane u članu 8. Zakona o provođenju lokalne samouprave FBiH.

Naime, načelnik je kompletne resurse pretvorio u svoju logističku bazu i radnu zajednicu svoje firme čije je vlašnistvo preneseno na drugu osobu. Kada javno mnjenje i aktuelni čestiti viječnici Općinskog vijeća kažu da je Općina Breza “Društvo jednog lica”, svaki daljni komentar je suvišan.

Pored ostalog, prijeti i vrši mobbing nad zaposlenicima Općine i direktorima javnih preduzeća kojima je osnivač Općina.

VIJESTI.BA: Smatrate li da bi koalicija SBB/SDA koja je, može se reći, na neki način stabilizirala političke odnose u FBiH i državi, mogla imati sličan efekat i na rad Općine?

ZAIMOVIĆ: Mišljenja sam, a to rezultati rada kolalicije SDA – SBB na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima pokazuju, da će ova koalicija pokazati rezultate i  na općinskom nivou i da će poboljšati i trajno stabilizirati stanje i odnose na općinskim nivoima jer je to značajno iz prostog razloga što je općina kao osnovni teritorijalni oblik organizovanja veoma značajna u ukupnom djelovanju i funkcionisanju države kao cjeline.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime