Ko su sve kandidati za Predsjedništvo BiH iz RS-a? Željka Cvijanović je žrtveno jagnje Milorada Dodika

0
5

ko-su-sve-kandidati-za-predsjednistvo-bih-iz-rsa-zeljka-cvijanovic-je-zrtveno-jagnje-milorada-dodikaBanja Luka, Sarajevo – Unatoč dogovoru koji su prije gotovo dva mjeseca postigli lideri vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i Socijalistička partija) da će kao zajednički kandidat za predsjednika RS-a biti podržan prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik, dok će DNS dati kandidata za člana Predsjedništva BiH najuže rukovodstvo SNSD-a kao svog kandidata za poziciju u državnom Predsjedništvu predložilo je aktuelnu premijerku RS-a Željku Cvijanović.

Iz SNSD-a nije bilo šireg obrazloženja ove odluke, ali kao jedna od pretpostavki u ovdašnjoj javnosti navodi se i neodlučnost predsjednika DNS-a Marka Pavića koji je u više navrata isticao da lično nije zainteresovan da fotelju gradonačelnika Prijedora zamijeni onom u Predsjedništvu BiH. Kao odgovor na Pavićevo nećkanje, Glavni odbor Socijalističke partije kao zajedničkog kandidata vladajuće koalicije predložio je prošlog vikenda svog predsjednika Petra Đokića.

Đokić hvali premijerku

S tim u vezi zanimljiva je jučerašnja Đokićeva izjava da je “Željka Cvijanović veoma dobar kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH”. Ocijenio je da Cvijanović veoma uspješno obavlja funkciju premijerke RS-a, a istovremeno zauzima i visoku poziciju u SNSD-u, te da na taj način može da nosi odgovornost takve funkcije ili kandidature. “Na ovaj način stvaramo bolje uslove za zajednički sastanak narednih dana na kojem ćemo kao tri partije odlučiti o ovom pitanju”, izjavio je Đokić i dodao da se Socijalistička partija odgovorno postavila prema ovom pitanju i da kandidati treba da budu predsjednici partija ili najodgovorniji ljudi iz vrha partije koje prepoznaje javnost i u čijem radu se može prepoznati kakvog su kvaliteta i da li mogu da zadovolje dužnosti na koju budu birani.

– Socijalistička partija je spremna da učestvuje u dogovoru. Dali smo ime kandidata za kojeg cijenimo da može da preuzme odgovornost koju kandidat treba da preuzme, rekao je Đokić.

Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u izjavi za Oslobođenja kazala je komentarišući odluku rukovodstva SNSD-a da je “očito da niko drugi u toj partiji nije želio da prihvati ulogu žrtvenog jagnjeta pa je zato izbor pao na Željku Cvijanović kao kandidata za člana Predsjedništva BiH”. “Izgleda da za razliku od predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije Dodik nije nikoga našao ko bi se kandidature prihvatio pa je stoga i predložio Cvijanović čiji je jedini kvalitet slijepa poslušnost stranačkom predsjedniku”, podvukla je Pandurević.

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak pak smatra da je izbor Željke Cvijanović samo dokaz da su “DNS i Socijalistička partija” pijuni u rukama SNSD-a. I prema mom mišljenju, dodao je Crnadak, to je ključna poruka koju je Dodik poslao svojim koalicionim partnerima DNS-u i SP-u.

Konačna odluka hoće li u utrku za državno Predsjedništvo ući aktuelna premijerka RS-a ili neko iz redova DNS-a, biće poznata u narednih dan ili dva, kada se očekuje i da opozicioni blok, Savez za promjene saopšti svog kandidata za tu poziciju. Na sjednici Glavnog odbora SDS-a održanoj u nedjelju odlučeno je da ta funkcija bude ustupljena nekoj od članica Saveza, pa se u PDP-u nadaju da će to biti njihov lider Mladen Ivanić.

Ova odluka SDS-a ozlojadila je predsjednika Srpske napredne stranke Hadži Jovana Mitrovića koji je i dalje protiv kandidature Ivanića za člana Predsjedništva BiH ispred Saveza za promjene, jer smatra da to “više predstavlja promociju pojedinaca, nego promociju promjena”. “SNS je praktično održao u životu Savez za promjene, jer smo zajedno sa SDS-om jedini potpisali koaliciju i prijavili je u Centralnu izbornu komisiju BiH. Da je Mladen Ivanić tada stavio svoj potpis na koaliciju, ja danas ne bih ništa govorio, ali ovako se smatram izdanim i prevarenim od SDS-a”, rekao je Mitrović.

Dodao je da će vidjeti šta će se dešavati na sastanku predstavnika svih članica Saveza za promjene, iako bi, kako je naglasio, nakon posljednjih poteza SDS-a, najradije raskinuo koaliciju. Mitrović je rekao da bi tim potezom, odnosno nepotpisivanjem kandidatskih listi onemogućio izlazak na izbore i svojoj stranci, dodavši da su naprednjaci bili spremni da podrže kandidate SDS-a za obje inokosne funkcije.

Važne su fotelje

Analitičarka njemačke organizacije “Friedrich Ebert Stiftung” Tanja Topić podsjeća da je “bilo mnogo nagađanja, igranja sa kandidaturama, dijelom i testiranja od političkih aktera, da bi se na kraju ipak potvrdile ranije medijske objave”. “S obzirom da su mediji uveliko spekulisali sa nekim imenima i prijedlozima, otuda ne možemo govoriti da su predloženi kandidati iznenađenje. Očekivali smo ih. Međutim, meni je upao u oči, rekla bih, stari novi politički stil. Kao da je ostalo negdje dominantna raspodjela fotelja i funkcija, kao da je postojalo nastojanje da neke određene ljude moramo smjestiti u fotelje, a na margini je ostala priča o novom kvalitetu u politici”, kazala je Topić.

Prema njenim riječima, ako se posmatra linija između dva najveća politička bloka u Republici Srpskoj, onda kao da smo dobili dva pomalo drugačija trenda. “SNSD je uspio među koalicionim partnerima jasno nametnuti svoje uslove i ljude, dao je DNS-u ponudu za člana Predsjedništva BiH, adresiranu na tačno određenu osobu, dakle SNSD je birao kandidata u ime DNS-a. Kad to DNS nije prihvatio, ostao je i bez te ponude. Imali smo stidljivo samonuđenje predsjednika socijalista, koje je ostalo ipak samo medijska vijest”, navela je Topić.

Na drugoj strani, dodaje je Topić, SDS nije iznio do kraja namjeru da kandiduje isključivo svoje ljude i morao je ustuknuti pred kandidaturom PDP-a. “Hoću reći da iz ovog vidimo različite odnose snaga i moći unutar dva pomenuta politička bloka, što je donekle i razumljivo, s obzirom na to da SNSD nastupa iz pozicije najjače stranke na vlasti”, zaključila je Topić.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime