Ko su najveći bh. uvoznici i izvoznici u 2015. godini

1
4

uvoz-izvoz-kamioni

Lukavac, Brčko, Travnik, Banja Luka – Bosna i Hercegovina bilježi smanjenje uvoza i povećanje izvoza, za što je najviše zaslužan oporavak tržišta EU-a i zemalja iz CEFTA-e.

Ohrabrujući podaci Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine pokazuju evidentniji napredak domaće ekonomije u svim poljima. Ekonomski analitičari ocijenili su da kompanije, koje su se prilagodile lošem poslovnom ambijentu, sada više proizvode i izvoze. Na rast ekonomije naše zemlje snažno je utjecao i oporavak eurozone kao i zemalja CEFTA-e, koje su najvažniji vanjskotrgovinski partneri Bosne i Hercegovine.

Najveći izvoznici

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji su dostavljeni Faktoru, o deset najvećih uvoznika i izvoznika u 2015. godini, i dalje kod uvoza prednjače prerađivači nafte.

Najveći uvoznik u BiH je Optima Grupa iz Banje Luke, slijede je Holdina Sarajevo, GIKIL Lukavac, Prevent Visoko, Arcelor Mittal Zenica, Aluminij Mostar, Petrol BH Company Sarajevo, BIMAL Brčko, CIMOS TMD Gradačac i Fabrika obuće Sportek Kotor Varoš.

Najveći izvoznici u 2015. godini su: Arcelor Mittal, Prevent Visoko, Aluminij Mostar, Alumina Zvornik, Sisecam Soda Lukavac, GIKIL Lukavac, Bimal Brčko, Optima Grupa Banja Luka, Borac Export-Import Travnik i CIMOS TMD Gradačac.

U periodu januar-novembar ove godine uvoz je iznosio 14,1 milijardu KM i bio je manji za 1,93 posto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Istovremeno, izvoz je bio veći za 3,37 posto i iznosio je 8,48 milijardi KM.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić ocijenio je za Faktor da ohrabruje oživljavanje privredne aktivnosti i izvoza.

– Ovo pokazuje koliko smo vezani na evropska tržišta. Kako se oporavljaju tržišta, tako i naši izvoznici odmah to osjećaju i vidi se po njihovim rezultatima – kazao je Čičić.

Navodi da postoje stavke koje ćemo uvijek značajno uvoziti.

– Nažalost nemamo nafte i naftnih derivata i prisiljeni smo ih uvoziti, kao i ogroman broj automobila. Kada je riječ o izvozu, Borac uglavnom radi lohn poslove odnosno izvozi „ruke“ za naručioca. CIMOS je primjer uspješne firme koja se digla iz pepela, zahvaljujući ljudima poput Fadila Novalića, i godinama ostvaruje odlične rezultate – naveo je naš sagovornik.

 Snalažljivost privrednika

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac za Faktor kaže da ohrabruju podaci rasta prerađivačkog sektora.

– To je plod snalažljivosti, umijeća i napornog rada naših proizvođača kako bi se uspjeli probiti na evropsko tržište. Dobro bi bilo kada bi se država počela više oslanjati na energente koje možemo sami proizvoditi poput hidroenergije i termoelektrana – smatra Grabovac.

(K. S. /Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. U zemlje CEFTA pored BiH spada i Srbija. Nadam se da će naše ekonomije u budućnosti još tešnje i više sarađivati. U to ime sam juče i kupila par limenki banjalučkog piva NEKTAR. Odmah da podvučem, ne za sebe, već za ljubitelje dobrog piva u svom okruženju.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime