Ko su mogući kandidati za nove članove Predsjedništva BiH?

0
10

cik-bih1BiH – CIK BiH u skladu sa Izbornim zakonom će najkasnije do 15. maja donijeti Oduku o raspisivanju Općih izbora 2014. godine. Zajedno sa odlukom o raspisivanju Izbora, CIK će objaviti i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Bit će precizirano od kada do kada u kojem periodu se vrši prijava političkih subjekata za učešće na izborima, u kojem periodu se dostavljaju kandidatske liste do kada traje registracija birača i kada se zaključuje birački spisak, kazala je za novinsku agenciju Patria Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK).

Inače, CIK BiH će raspisati izbore za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Mi već radimo na pripremama, provjeravamo podzakonske akte, mijenjamo ih ako treba, ušli smo u proces javnih nabavki za usluge koje će nam trebati, javni poziv za štampanje i pakovanje glasačkih listića, kaže Pirić.

Ona je dalje napomenula da nakon datuma od raspisivanja Izbora počinju teći rokovi za prijavu poliitčkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima. Onda ide slijedeći rok za prijavu koalicija onih političkih stranaka koje su već ovjerene. Tek onda ide prijava kandidatskih lista, dodala je Pirić.

Iz političkih stranaka još uvijek nije potvrđeno ko će se kandidirati za članove Predsjedništva BiH, ali se u javnosti spominju imena Dragana Čovića, Slave Kukića, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Nikole Špirića i Igora Radojičića.

Kukić je nedavno i potvrdio svoju odluku da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH te je kazao da će u ovoj borbi pobijediti Čovića, a da mu je jedini motiv za prijavljivanje upravo da porazi Čovića.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime