Headhunters – Ko su lovci na glave i kako djeluju?

0
1

aimBiH   ̶  Headhunters ili poznatije kao lovci na glave relativno je novo zanimanje u Bosni i Hercegovini, a riječ je o posebnim HR agencijama koje su u potražnji za kvalitetnim kadrovima specijaliziranim za određene pozicije, najčešće menadžerske, ali i nekim stručnim i specifičnim pozicijama.

Kako je za Poslovni portal ekapija.ba izjavila social media and marketing manager na portalu Posao.ba Edina Šehović, headhunting je oblik selekcije i zapošljavanja gdje regruter pronalazi kontakt podatke određenog kandidata koji ima neke posebne vještine, te ga na vrlo diskretan i personaliziran način kontaktira kako bi ga uvjerio da sudjeluje u procesu zapošljavanja.

“Headhunting ne znači da vas regruter poziva kako bi vam direktno dao ponudu za posao. Njegov kontakt samo je pokušaj da motiviše kandidata da sudjeluje u procesu regrutacije. Moguće da se regruteru svidjela biografija kandidata ali je ipak potrebno da taj kandidat prođe kroz proces testiranja”, rekla je Šehović.

Šehović je navela da kompanije uštede na dragocijenom vremenu i resursima koje ulože na administriranje, ponekad i po nekoliko stotina pristiglih prijava na samo jedno oglašeno radno mjesto.

“Taj broj prijava znatno se multiplicira u situacijama kada kompanije oglašavanju po pet, deset ili čak nekoliko desetina pozicija”, rekla je Šehović, te dodala da se kompanije u vrijeme velike konkurentnosti susreću sa problemom velike fluktuacije kadrova, gdje je njihov primarni problem pronalazak i privlačenje kvalitetnih kadrova.

“Drugi problem je odlazak tih kadrova u konkurentske kompanije, radi boljih radnih uslova, plaćenih treninga i certifikacija, bolje radne klime među uposlenicima, bolje plaćene pozicije itd. Međutim, sve je aktuelniji odgovor na ovaj problem izgradnja brenda poslodavca (employer branding)”, rekla je Šehović.

Podcrtala je da jačanjem same vrijednosti brenda kompanije, njene dopadljivosti među širom javnošću temeljene na stvarnim beneficijama koje njeni uposlenici uživaju, dolazi do toga da kvalitetni kadrovi sami prilaze takvim kompanijama i mnogo duže se zadržavaju na takvom radnom mjestu.

K.S.

(Ekapija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime