Ko štiti šume u FBiH: Za četiri godine uništeno blizu pola miliona kubika drveta

0
7

kamion-suma-EPA-30092015

BiH – Razvoj drvne industrije u FBiH posljednjih nekoliko godina pokazatelj je potencijala ovog sektora za pokretanje cjelokupne domaće privrede. Osnova na kojoj počiva ova industrija šumska su bogatstva naše zemlje koja su u opasnosti usljed ilegalne sječe, nedomaćinskog upravljanja i neuređenih zakonskih propisa o tome ko je zaista odgovoran za čuvanje i zaštitu šuma.

Oblast šumarstva u Federaciji BiH od 2009. godine nije regulirana entitetskim Zakonom o šumama, što predstavlja jedinstven slučaj kada se gleda na zemlje u okruženju, a možda i šire. Zakon o šumama koji je donesen 2002. godine, stavljen je izvan snage krajem 2009. godine radi povrede prava jedinica lokalne samouprave. Ovo je u praksi kreiralo svojevrsnu konfuziju.

Sporni zakoni

Kao prelazno rješenje donesena je Uredba o šumama koja je presudom Ustavnog suda također stavljena izvan snage krajem 2011. godine. Stoga su kantoni uzimajući u obzir navedeno nepostojanje zakona na federalnom nivou donijeli vlastite zakone u šumama.

Komentirajući ovu pojavu za Faktor, profesor Ahmet Lojo sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu kazao je da je pitanje koliko su ovi potezi kantona ustavni i zakonski valjani. Prema Ustavu, vlasnik šuma je država, a njeni su organi entitetska ministarstva koja upravljaju šumama i donose relevantne zakone.

Problemi sa zakonskim rješenjima u ovoj oblasti nisu novost. Kada su 2002. godine objedinjena mala šumska preduzeća u veća kantonalna, to je bio veliki pomak, kaže zaFaktor Danica Cigelj, pomoćnica ministra za šumarstvo i lovstvo u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Međutim, tada je prema njenom mišljenju, učinjena greška jer je preduzećima dato pravo da koriste šumu, ali odgovornost čuvanja šume povjerena je drugoj instituciji, kantonalnoj upravi za šumarstvo koja upošljava čuvare koji rade na poslovima čuvanja šume i sprečavanja ilegalne sječe.

– Ali, onda šumu niko ne čuva. Ovi kažu da je kantonalna uprava odgovorna, a uprava kaže da su preduzeća odgovorna. Sad je to totalni lom – kaže Cigelj.

Ono što se u praksi dešava jeste da kada se i otkrije ilegalna sječa šume, preduzeća navode da je to greška čuvara koji to nisu otkrili i spriječili, a čuvari optužuju preduzeća da prekomjernu sijeku i ne prijavljuju kompletan obim sječe šume.

– Nema sistema koji kontrolira čuvare, jer ne može direktor uprava za njima hodati i evidentirati koliko posla urade – kazala je Cigelj.

Ilegalna sječa šuma

Nesređeno zakonodavstvo i kantoni koji upravljaju vrijednim resursom za posljedicu su imali i značajan obim ilegalne sječe šuma. Profesor Ahmet Lojo smatra da je ilegalna sječa šuma problem organizacije čuvarske službe.

– Ti čuvari, rijetko koji od njih ima stvarno diplomu za taj posao. To su vrlo čudni profili ljudi, odnosno to je organizacija koja je na papiru vrlo dobro zamišljena, ali je u praksi loša. Njih niko ne može kontrolirati – kazao je Lojo.

Cigelj i Lojo slažu se da su čuvari praktički glavni organizatori ilegalnih sječa šuma, a Cigelj dodaje i da se radi o saradnji pojedinaca iz čuvarske službe, policije i kantonalnih šumskih preduzeća. Upozoravaju na to da nestaju čitave padine, šuma se masovne siječe i da to poprima oblik organiziranog kriminala.

– Mi imamo situaciju da ti čuvari praktički postaju glavni organizatori ilegalnih sječa, samim svojim nevršenjem posla, dogovorima i slično. Čim imate prostor da tako uradite, pojedinac to i koristi. Mi danas imamo situaciju da oni koji kradu šume, odnosno lopovi, imaju i svoje lopove. Postojalo je vrijeme kada je čuvarska služba odlično funkcionirala, imala je stalni nadzor šefova, i nije se moglo desiti da seljak ili bilo ko nešto posiječe, a da oni ne znaju za to – kaže Lojo.

Prema podacima navedenim u dokumentu “Informacija o gospodarenju šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federacija. BiH) u 2014. godini i planovima gospodarenja šumama za 2015. godinu” Federalnog ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva, šteta od bespravne sječe, prometa i uzurpacije šuma u periodu od 2010. do 2014. godine iznosila je 7,9 miliona KM. Pri tome je stradalo 158.867 metara kubnih šume.

Cigelj se ne slaže s ovim procjenama i kaže da je stvarni obim štete tri puta veći. Navodi da je po dolasku u Sarajevo, sektoru koji pri Federalnoj upravi za šumarstvo priprema ove podatke kazala da njihovi podaci “nemaju veze s istinom”.

Novi zakon u proceduri

S ciljem rješavanja ovog problema, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izradilo je Prednacrt zakona o šumama, a trenutno je u fazi rasprave sa svim sudionicima kao što su kantonalna ministarstva, općine i ostali.

Otpor usvajanju novog zakona je ogroman, kažu u Ministarstvu. Cigelj navodi da niže strukture vlasti, koje imaju koristi od trenutne situacije, na sve načine nastoje spriječiti usvajanje novog zakona koji bi veliki dio ingerencija u ovoj oblasti vratio na federalni nivo.

Kada je rič o čuvarskoj službi, Prednacrt zakona o šumama predviđa da kome je dato da koristi šumu, da je on i odgovoran za to. U članu 67. Prednacrta piše da “Čuvarska služba se formira unutar korisnika šuma sa određenim čuvarskim reonima. Čuvarsku službu obavljaju čuvari šuma koje za to ovlasti korisnik šuma”.

Komentirajući ovaj potez Ministarstva, Lojo navodi da novi zakon predviđa vraćanje čuvarske službe u šumska preduzeća, ali čuvanje šuma itekako košta, a Prednacrt to nije uzeo u obzir.

U Ministarstvu pak smatraju da se politika konačno mora odrediti prema šumama, te da bez dogovora ključnih političkih stranaka neće biti moguće usvojiti predloženi zakon. Cigelj kaže da ima podršku resornog ministra, ali i premijera Novalića koji su saglasni o potrebi očuvanja šumskog bogatstva, a u narednim mjesecima, nakon provedene javne rasprave i usaglašavanja stavova bit će moguće odrediti pravac u kojem će se kretati upravljanje nad ključnim privrednim resursom FBiH.

(A. Perčo/Foto: Attila Balazs-EPA/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime