Ko prolongira rezultate Popisa: Čelnicima institucija prijeti krivična odgovornost

1
3

popis-u-bihBiH – Objava rezultata Popisa stanovništva iz 2013 namjerno se prolongira, a postavlja se pitanje i krivične odgovornosti čelnika Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih zavoda, kaže izvor agencije Patria koji upozorava da bi rezultati Popisa ako oni budu uopće i objavljeni mogli biti odbačeni.

Na čelo Agencije za statistiku BiH u decembru 2015. godine imenovan je Velimir Jukić (HDZ BiH), a do danas nije poduzeta nijedna značajnija aktivnost kako bi se što prije objavili rezultati Popisa. Iako su preporuke IMO-a i EUROSTATA jasne i tokom posljednje posjete početkom februara istaknuto je da se pitanje 40 ne može koristiti u izvođenju statusa nerezidentnog stanovništva (odnosi se na mjesto rada i školovanja državljana BiH) rukovodioci državne agencije kao i dva entitetska zavoda za statistiku Radmila Čičković i Emir Kremić još uvijek nemaju jedinstvenog stava.

– Nemoguće je da prema trenutnom stanju bude usvojen ključni dokument „Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“ što je danas saopćeno iz Agencije za statistiku BiH – tvrdi naš izvor te navodi da će rezultati Popisa stanvništva BiH najvjerovatnije biti odbačeni.

Upravo je pitanje 40 kamen spoticanja i RS ne želi odustati, a čime bi se značajno smanjio broj Bošnjaka.

Prema preliminarnim rezultatima Popisa u Bosni i Hercegovini koji su objavljeni u novembru 2013. godine popisano je ukupno 3.791.622 osobe, u Federaciji BiH 2.371.603 osobe u Republici Srpskoj 1.326.991 osoba i u Brčko distriktu BiH popisano je 93.028 osoba.

Od toga, kako je nezvanično objavljeno 1.836.603 osoba izjasnili su se kao Bošnjaci, 1.239.019 kao Srbi, 553.000 Hrvati te 163.000 Ostalih.

Prema podacima, Bošnjaci u Federaciji BiH čine 69 posto stanovništva, Hrvati 20,9 posto, Srbi četiri, a šest posto ljudi se izjasnilo kao Ostali. U Republici Srpskoj ima 83,2 posto Srba, 13,2 posto Bošnjaka, 2,5 posto Hrvata i 1,1 posto Ostalih. Uzimajući u obzir rezultate iz 1991. godine kada je Hrvata bilo 760.852 jasno je da novi rezultati ne idu naruku hrvatskom političkom korpusu u BiH, a naročito Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH čime bi položaj Hrvata u raspodjeli funkcija i resora mogao biti značajno umanjen nego je to danas slučaj.

No, upravo je preliminarne rezultate Popisa stanovništva iskoristila federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) te smanjila koeficijente za raspodjelu javnih prihoda. U odnosu na raniji period smanjeni su koeficijenti i time godišnji prihod za Kanton Sarajevo za 5,5 miliona maraka, Bosansko-podrinjski za 3,5, Tuzlanski za 6,8, a Zeničko-dobojski za oko 4,3 miliona KM.

Zanimljivo je da je upravo uoči predaje aplikacije BiH za članstvo u EU, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao da se nada da će rezultati Popisa biti objavljeni do kraja februara, a slično je govorio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA).

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i koordinator za popis u ime Vijeća ministara Adil Osmanović danas je razgovarao sa rukovodstvom Agencije za statistiku BiH i predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku, te ih pozvao da iduće sedmice na sjednici Popisnog biroa Agencije za statistiku BiH postignu dogovor u vezi jedinstvene obrade i objave podataka.

Europska unija smatra popis stanovništva u BiH jednim od ključnih pitanja, ne samo zbog njegove važnosti u okviru procesa europskih integracija već i ključnog značaja za ekonomsko i socijalno planiranje, što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende, čiji je sastavni dio i popis stanovništva.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Kad je popis više politička nego statistička kategorija, onda imamo ovakvu situaciju. Što reče predsednik Republike Srpske g-din Milorad Dodik – Bošnjaci bi stalno popisivali, dok se ne desi popis koji njima odgovara.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime