Ko je ustvari osnivač Muzeja 5. korpusa Mehrudin Dedić?

0
39

Image may contain: 1 person, sitting

Mehrudin Dedić je rođen 02.01.1974. godine u Bihaću. Osnovnu i srednju školu završava u svom rodnom gradu. Njegovu mladost prekida rat, te sa svojih 18 godina školsku klupu i olovku mijenja sa ratištem i puškom kao i ostali njegovi vršnjaci, sve radi odbrane domovine. Bivši je pripadnik 501. Slavne brigade Petog korpusa Armije RBiH. Do krajarata je ranjavan 3 puta. 

Od aprila 1996. godine, kada je demobilisan, zasnovao je radni odnos u Ministarsvu unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona, gdje biva raspoređen u Jedinicu za specijalističku podršku Uprave policije MUP-a USK-a, te u činu starijeg policajca obavljao poslove policajca – vodiča službenih pasa. Tokom policijske karijere više je puta pohvaljivan za izvanredne rezultate u radu, a od strane rukovodioca za svoj rad ocjenjivan je najvišim ocjenama. Dobitnik je najvećeg policijskog priznanja – Zlatna policijska značka.
Bio je sportista, tome svjedoče diplome koje su Mehrudinu dodijeljene. Neke od njih su:
-osvojeno 3. mjesto na državnom prvenstvu u trčanju na 42 km,
-osvojeno 2.mjesto u plivanju na Plivačkom Una maratonu,
-osvojeno 2.mjesto na Ultramaratonu na 50km,
te na BiH prvenstvu odbuljaš Mehrudin osvaja 3. mjesto.

Od strane Ujedinjenih Nacija u BiH Mehrudinu su dodijeljeni:
-certifikat za sudjelovanje i uspješan završetak kursa Ujedinjenih nacija za obuku pasa
-svjedodžbu o završenom profesionalnom usavršavanju tokom kursa pod nazivom „Svjesnost o drogama i obavještajni sistemi“,
-certifikat o ispunjavanju uslova bojevnog gađanja službenim vatrenim oružjem, ocijenjen ocjenom odličan,
-svjedodžba o uspješnom završenom profesionalnom usavršavanju tokom kursa pod nazivom „Prelazni policijski kurs“, implementirano od strane Međunarodnih policijskih snaga UN-a, u saradnji sa Federalnim ministarstvom MUP BiH
-potvrda o uspješnom završetku obuke iz taktičke podrške, implementirano od strane Međunarodnog reda policije UN-a za javni red i Glavne jedinice za upravljanje incidentima,
-svjedodžba o uspješno završenom profesionalnom usavršavanju tokom kursa pod nazivom „Policijsko djelovanje u zajednici“, implementirano od strane Međunarodnih policijskih snaga UN i Jedinice za obuku lokalne policije,
-8 puta je učestvovao u tradicionalnom super maratonu Bihać-Cazin-Bužim
-od strane Kantonalne bolnice „dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać Mehrudinu je dodijeljena zahvalnica za dugogodišnje darivanje krvi u ovoj ustanovi.

Mehrudin je također počeo s pisanjem knjige o herojima MZ Veliki Lug, koju nažalost nije uspio završiti.
Bio je oženjen i otac 2 kćeri.

Svoje slobodno vrijeme je posvetio očuvanju od zaborava herojske borbe Petog korpusa i naroda ovog dijela BiH. Vodio se idejom da narod koji ne uči iz svoje prošlosti je osuđen na njegovo ponavljanje. Nije štedio ni sebe, ni svoj trud, ni novac, ni vrijeme, jednostavno branio je domovinu sve do svoje smrti.
Svakodnevno je na društvenim mrežama pisao o herojskim podvizima boraca Korpusa, o zdrastvenim problemima pojedinih boraca i pomagao i prikupljao pomoć, jednostavno bio je jedna vrsta njihovog zaštitnika. Neumorno je radio na upozoravanju da pali životi nisu uzalud. Pored ovog na području Grada Bihaća je izgradio, svojim sredstvima i uz pomoć porodica poginulih, par spomen obilježja da zauvijek svjedoče o najboljim sinovima države.
Od 2017. godine Mehrudin pokreće ideju sjećanja na sve žrtve srebreničkog genocida, te sa svoja 2 prijatelja Zijadom i Adamom Ćehićem dolaze na ideju postavke 8372 čahure koje svake godine instaliraju u drugi grad na području USK.

Mehrudin je uspio sačuvati mnoge vrijedne stvari vezane za rat u BiH. Bio je izvrstan poznavaoc historije, te je kroz rad muzeja dočekivao kako domaće posjetioce tako strane i prenosio istinu o herojskoj, pravednoj i časnoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi boraca i jedinica 5. korpusa.

Nažalost nesretnim događajem nakon ekplozije nepoznate ekplozivne naprave, 28.05.2019. godine je poginuo.
Njegova supruga, kćerke i njegovi prijatelji i zaljubljenici njegove ideje su nastavili njegov put. Svaki dan neumorno rade na muzeju, koji će, po Mehrudinovoj želji, i biti, s Božijom voljom otvoren 21.10.2019. godine.

“Volim svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Volim sve bosanskohercegovačke narode kojima BiH nešto znači…” (Mehrudin Dedić, 2017.)

Neka mu je vječni rahmet i da njegova ideja živi zauvijekBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime