Ko je izdao lažnu dokumentaciju za oružije kriminalcima?

0
13
unnamed.1390816694.97Tuzla – Tuzla. Istraga protiv osumnjičenog Adila Ikanovića je u završnoj je fazi. Osumnjičen je da je na osnovu lažne dokumentacije nezakonito izdao oko 150 dozvola za oružje koje su, uglavnom, dobijali kriminalci. Ikanović, međutim, optužuje aktuelnog ministra unutarnjih poslova Zorana Teofilovića za zloupotrrbu položaja, tvrdeći da je za određeni broj dozvola imao njegovu saglasnost.
 
“On je osumnjičen da je od januara 2010. godine do augusta 2012. godine izdao veći broj ovakvih odobrenja za nabavku oružja iako je znao da ona nisu validno protokolisana, da nisu izdata i potpisana od strane načelnika PU Tuzla, koji je i nadležan za izdavanje ovakvih odobrenja, odnosno da je na taj način pribavio korist većem broju osoba”, izjavio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.
Ikanović tvrdi da je za određeni broj nezakonito izdatih dozvola imao saglasnost tadašnjeg načelnika PU Tuzla, a sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Zorana Teofilovića.
Što se tiče falsifikovanja potpisa Zorana Teofilovića, Ikanović, bivši referent za oružje u PU Tuzla, kaže da je bilo i njegove zloupotrebe i Teofilićeve, ali još nekih lica.
Ministar Teofilović je već saslušan u Tužilaštvu. Kazao je da je bilo vještačenje i da on nije prepoznao svoj potpis tu, te da ni u kom slučaju nije dao svoju saglasnost.
Ikanović je na tom poslu dobro i zaradio.
“Nadležni službenik administrativnog odjela, nadležan za provođenje prepisa o oružju, uzimao je dio novca za izdata odobrenja, a dio svote novca se kreće od 100 do 1.000 KM za svako odobrenje”, izjavio je Miralem Malkić, načelnik OKP PU Tuzla.
Protiv Ikanovića istraga će biti proširena i na raniji period, a na poslovima izdavanja dozvola za oružje u MUP-u je radio od 2006. godine.
“Izvršena je revizija do 2010. godine. Sada ide i dalje, do 2006. godine. Ide revizija svih predmeta u Upravi policije i PU Tuzla”, ističe Teofilović.
Među onima kojima je Ikanović nezakonito izdavao dozvole za oružje su i narkodileri Mirza Galić, Željko Kojić i Ferdi Arifi, koje su pripadnici MUP-a više puta hapsili zbog trgovine drogom i nedozvoljenog posjedovanja oružja. Zanimljivo je napomenuti da je menadžment MUP-a Ikanovića čak i nagrađivao za uspješan rad.

(regija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime