Ko će morati napustiti Vladu BPK-a Goražde – SzBiH ili G6?

0
6

Goražde – I dok se čeka konačan dogovor SDA i SBB-a, u Bosansko-podrinjskom kantonu očekuju se signali iz centrala stranaka na koji način pregovarati. Skupštinsku većinu u ovom kantonu predvodi SDA sa Strankom za BiH i grupacijom stranaka G6. Ulazak SBB-a podrazumijeva i grčevitu borbu za opstanak u Vladi, jer mjesta za sve neće biti.

Kako sada stvari stoje, ulaskom u vlast SBB-a, koji je druga politička partija po broju glasova na predhodnim izborima, jedan od dva koaliciona partnera SDA, a to su SzBiH i G6, koju predvodi Esed Radeljaš, mogao bi ostati izvan skupštinske većine. Naprosto, za sve neće biti mjesta u Vladi jer je teško očekivati da svoj dio izbornog kapaciteta SDA prepusti nekome drugom. U stranci za BiH, koja ima dva mandata u Skupštini i jednu ministarsku poziciju u Vladi, smatraju kako njihovo učešće u vlasti nije pod znakom pitanja.

“Matematičk, sve je jasno – SDA, SBB i SzBiH u Goraždu imaju dovoljan kapacitet da formiraju vlast. To je ono što je, u principu, i dogovarano”, kaže Salem Halilović iz SzBiH Goražde.

Nade u opstanak na vlasti gaji i Esed Radeljaš, predsjednik Stranke za bolje Goražde i lider grupacije stranaka poznatije kao G6. Radeljaš tvrdi kako G6 sa sigurnih pet mandata ima jači izborni kapacitet od SzBiH i da u tom kontekstu nema dileme kako će to značiti i kontinuitet učešća u vlasti. S obzirom na to da učešće Stranke za BiH nije predviđeno na federalnom nivou, ta situacija će se prenijeti i na kantonalni nivo, tvrdi Radeljaš.

U SBB-u kažu kako postoji mogućnost njihovog ulaska u vlast, a odabir ostalih koalicionih partnera ostavljaju SDA-u. “Ukoliko se realizuje ova koalicija, koalicioni partner SBB-a u ovom momentu je samo SDA”, ističe Sanel Mušović iz SBB-a Goražde.

“Poslije usvajanja zvaničnih stavova i potpisivanja sporazuma sa SBB-om ići ćemo u pravcu rješavanja pitanja po hronologiji koju utvrdi Predsjedništvo SDA”, kaže Mustafa Kurtović iz SDA Goražde.

Rješenje ove dileme očekuje se uskoro. Možda već na narednoj sjednici Skupštine BPK-Goražde, koja će se najvjerovatnije održati početkom narednog mjeseca.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime