Klub poslanika SDA u Skupštini BPK goražde: Izmjene zakona o plaćama poslanika i funkcionera u BPK 08.04.2014. godine

0
10

P1100603-400x265Goražde – U vezi sa opravdanim nezadovoljstvom građana zbog ekonomske, socijalne i političke situacije u kantonu, iskazanim u toku mjeseca februara i marta ove godine i s tim u vezi donesenom Odlukom i zaključkom Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona od 26.02.2014. godine u kojim je odlučeno da će se u skupštinsku proceduru uputiti izmjene Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera, a kojim će se umanjiti plaće izabranim zvaničnicima i poslanicima za 10%, ukinuti naknade za rad u komisijama, ukinuti pravo na plaću po isteku mandata (bijeli hljeb) i druga prava i naknade, a s ciljem realizacije Odluke i Zaključka Skupštine Kantona, Klub poslanika SDA u Skupštini Kantona je u skupštinsku proceduru uputio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje i čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština Bosansko-podrinjskog kantona i predložio njegovo donošenje po skraćenom postupku.

Ovim izmjenama Zakona o plaćama funkcionera i poslanika predviđa se:

Ograničavanje mogućnosti profesionalnog obavljanja dužnosti poslanika u Skupštini Kantona na jednog poslanika i to predsjedavajućeg Skupštine Kantona za razliku od broja poslanika kojima to omogućuje trenutno važeća odredba Zakona.

Ukidanje naknada za rad u Kolegiju i drugim radnim tijelima Skupštine Kantona za sve poslanike u Skupštini Kantona.

Smanjenje plaća za sadašnje poslanike u Skupštini Kantona i funkcionere za 10%.

Ukidanje prava na upotrebu službenog mobilnog telefona i reprezentaciju za one koji su to pravo imali u Skupštini Kantona i funkcionere.

Potpuno ukidanje prava na naknadu plaće nakon prestanka funkcije (bijeli hljeb) za profesionalne poslanike u Skupštini Kantona i funkcionere i predviđeno je da isti svoja prava nakon prestanka funkcije mogu ostvarivati na način kao što je to propisano za sve uposlenike.

Da zbog ranije stečenih prava poslanika u Skupštini Kantona i zbog blizine isteka mandata poslanika sadašnjeg saziva Skupštine Kantona, primjena člana 2. i 3. ovog Zakona kojim se mogućnost profesionalnog obavljanja dužnosti poslanika u Skupštini Kantona i prava na naknadu razlike osnovne plaće ograničava samo na predsjedavajućeg Skupštine, neće odnositi na sadašnji saziv Skupštine Kantona, a da će se isti početi primjenjivatiod početka rada sljedećeg saziva Skupštine Kantona.

Implementacijom ovog Zakona smanjili bi se izdaci iz Budžeta Kantona po osnovu plaća i naknada za poslanike u Skupštini Kantona i funkcionere. U sadašnjem sazivu Skupštine i Vlade Kantona izdaci bi se smanjili po osnovu plaća za 10% i potpunog ukidanja naknada za rad u radnim tijelima Skupštine Kantona, kao i prava i naknada po drugim osnovama koje su bile predviđene Zakonom: prava na reprezentaciju, prava na upotrebu službenog mobilnog telefona i prava na naknadu plaće nakon prestanka funkcije.

U narednom sazivu Skupštine Kantona, izdaci iz Budžeta Kantona na ime plaća i naknada za poslanike u Skupštini Kantona bi se značajno smanjili zbog predviđenog ograničavanja mogućnosti profesionalnog obavljanja dužnosti poslanika u Skupštini Kantona samo na predsjedavajućeg Skupštine Kantona, za razliku od trenutne mogućnosti gdje je to pravo omogućeno svim poslanicima u Skupštini Kantona i trenutno to pravo koristi 18 poslanika u Skupštini Kantona.

Pozivamo sve političke stranke i poslanike u Skupštini Kantona da u interesu Kantona, a u vezi sa Odlukom Skupštine Kantona i iskazanim zahtjevima građana, podrže predložene izmjene ovog Zakona koji je u skupštinsku proceduru uputio Klub poslanika Stranke demokratske akcije.

(sda)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime