Klub Bošnjaka će tražiti ocjenu ustavnosti: Postignuta saglasnost o Zakonu o policiji

0
7
Vijeće naroda Republike Srpske nije se na današnjoj redovnoj sjednici usaglasilo o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima ( Gorana Jakovljevic - AA )
Vijeće naroda Republike Srpske nije se na današnjoj redovnoj sjednici usaglasilo o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima ( Gorana Jakovljevic – AA )

Sarajevo, Banja Luka – Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i drugih akata, usaglasila je danas amandmane na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a nakon sjednice izjavio je da je došlo do usaglašavanja i da je prihvaćeno pet amandmana Kluba Bošnjaka koji je zbog ovog zakona pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa,  javlja Anadolu Agency (AA).

– Prihvaćeni su amandmani koji govore o nacionalnoj zastupljenosti u skladu sa amandmanom 85 na Ustav RS-a i strukturi policijskih službenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova koja treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. godine. Amandman dva nismo prihvatili gdje se govori da direktor i zamjenici direktora policije ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda – kazao je Lukač.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kazao je da je Klub Bošnjaka odustao u ovom momentu od drugog amandmana, ali da ne vidi razlog zašto nešto što je praksa u FBiH i na nivou BiH ne može biti riješeno na isti način i u RS.

– Naravno tu ima i dosta drugih članova koje ćemo problematizirati pred Ustavnim sudom BiH, kada su u pitanju ovlaštenja predsjednika u ovoj organizaciji – kazao je Hadžiomerović.

Objasnio je da kada Zakon stupi na snagu Klub Bošnjaka tražit će ocjenu ustavnosti ovog zakona, jer je normalno da se zakoni dograđuju, uređuju, za dobrobit svih konstitutivnih naroda.

Lukač je nakon obraćanja Hadžiomerovića ponovio da ovim zakonom nije predsjedniku RS-a nije dato nikakvo veće ovlaštenje.

– Svi predsjednici u RS-u imali su ista ovlaštenja – kazao je Lukač i dodao da u odnosu na prethodne zakone kada su u pitanju ovlaštenja predsjednika “ni zarez nije promijenjen”.

S obzirom da rijetko dolazi do usaglašavanja i na sjednicama Vijeća naroda, ali i na sjednicama zajedničkih komisija, kada Klub Bošnjaka pokrene zaštitu vitalnog nacionalno interesa, Hadžiometović je rekao da je u prošlosti bilo nekoliko situacija kada je došlo do dogovora.

– Ima i “visibaba” koji govore da stvano trebamo se kretati u pravcu demokratizacije i ispunjavanja prema svim konstitutivnim narodima i građanima, podjednako, poštujući ljudska prava – dodao je Hadžiomerović.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime