Ključanin: Bošnjaci nikada neće zaboraviti šta su zločinci činili

0
1

350_ekshumacija_sanski_mostSanski Most   ̶   Sutrašnje obilježavanje 22. godišnjice zločina u kojem su ubijena 124 Bošnjaka i bačena u jamu Hrastova glavica u Općini Sanski Most proći će bez dolaska zvaničnika, potvrdio je Nihad Ključanin predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most.

“Prestali smo ih odavno zvati. Ne želimo im praviti reklamu. Čekamo da nadležni počnu nas zvati da obilježimo ove zločine. Kakav je njihov odnos prema logorašima, pokazuje i činjenica da nemamo zakon o pravima žrtava torture u BiH”, kazao je Ključanin.

Savez logoraša u BiH, Udruženje logoraša Sanski Most, Udruženje Prijedorčanki “Izvor”, Udruženje logoraša “Prijedor 92” i Udruženje logoraša Kozarac organizuje obilježavanje stradanja 124 logoraša iz “Omarske” i “Keraterma” u jami Hrastova glavica. 124 Bošnjaka ubijena su 6. augusta 1992. godine i bačeni u jamu duboku 25 metara. Ključanin je kazao i da 22 godine nakon ovog zločina za njega niko nije odgovarao.

“To je dokaz i da Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao. U Krajini je ovakvih zločina jako puno. Koncentracija zločina dolinom rijeke Sane je ogromna. Mi svake godine šaljemo poruku zločincima da nismo zaboravili šta su uradili iako nisu procesuirani”, kazao je Ključanin.

On je napomenuo da proces ekshumacije i identifikacije žrtava agresije na BiH ide suviše sporo.

“I to je pokazatelj odnosa vlasti prema žrtvama. Vi imate zločine u mnogim jamama za koje su rijetki znali da postoje. Dešava se da se upravo po žrtvama koje su pronađene u njima sada nazivaju te jame, kao što je slučaj sa Dervišovom jamom”, istakao je Ključanin.

Na lokalitetu Hrastove glavice prije dvije godine otkriveno je Spomen-obilježje izgrađeno u obliku tradicionalne bosanske čatrnje, kroz čiji otvor je vidljivo usko grlo prirodne jame u koju su bacana tijela žrtava. Jedan od ubijenih Bošnjaka koji je ekshumiran iz Hrastove jame je poznati prijedorski ljekar Esad Sadiković.

Formiranje kolone i polazak iz Kozarca je u 8:30, Prijedora u 9:00, a iz Sanskog Mosta prema Hrastovoj jami u 10:00 sati ispred hotela “Sanus” Sanski Most.

Večeras u 20:30 sati bit će prikazan i dokumentarni film “Prijedorska polja smrti” autora Avde Huseinovića.

Dan poslije, 6. augusta održat će se komemoracija u povodu obilježavanja početka zatvaranja koncentracionog logora “Omarska” sa početkom u 10:00 sati. Autobusi za sve zainteresovane proći će preko Mataruškog Brda u 08:00 sati, a skupa sa kolonom automobila krenut će ispred gradskog stadiona u Prijedoru u 09:30 sati. Ova kolona će se priključiti koloni vozila u Kozarcu koja kreće u 09:00 sati, piše Patria.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime