Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla: Zbog trovanja gljivama hospitalizirano 14 pacijenata

0
74

Tuzla – Na Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla hospitalizirani su pacijenti zbog trovanja gljivama. U Prijemnu ambulantu su se javljali pacijenti sa simptomima povraćanja, proliva, vrtoglavice, preznojavanje, lupanje srca i poremećaja svijesti.

Kako smo saznali od dežurnog ljekara odjeljenja Poluintenzivne njege dr. infektologa Lejle Delalić, od 21.oktobra do danas pregledano je 16 pacijenata, a 14  je zadržano na liječenju.

Među njima je bila šestočlana porodica iz Srebrenika koji su se otrovali gljivama koje je ubrao otac. Među njima je bilo i  troje djece, djevojčica od 5 godina i dječak od 7, te njihov stariji brat,  majka i baka.

“Oni su od 25. oktobra na našem Odjeljenju Poluintenzivne njege i poduzete su sve medicinske terapijaske mjere. Oni su jeli jesenje gljive baštovanke koje u narodu zovu još i divlji šampinjoni i nakon 20 minuta su osjetili nagon na povraćanje i bolove u stomaku. Drugi pacijenti su većinom jeli baštovanke koje su brali da konzumiraju, dok ih je jedna pacijentica  kupila na pijaci. Imamo i jednog pacijenta iz tuzlanskog naselja Lipnice, koji je , kako je rekao, konzumirao rujnice sa kojima se otrovao”, kazala nam je dr. Delalić.

“Preporučujemo da se ne jedu gljive u ovo vrijeme, pogotovo ako niste dobar poznavalac gljiva. Svake godine u Tuzlanskom kantonu dođe do trovanja sa gljivama zbog sastava zemljišta koje je  zagađeno ili zbog toga jer su rasle blizu neke otrovnice. Nikada ne treba davati djeci, jer ukoliko pojedu otrovnu gljivu, dječiji jetra i bubrezi su nezreli da se izbore sa tim otrovom. Naši pacijenti koji su se otrovali su sada svi dobrog zdravstvenog stanja i polako poslije terapije poneki idu kući. Veći priliv pacijenata je u junu i iznenađeni smo ovolikim brojem u ovom periodu, mada znamo da te gljive uspjevaju od juna do oktobra”, ističe Dr. Delalić.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime