Klinika za hirurgiju UKC Tuzla: Počeo prvi simpozij o liječenju karcinoma jednjaka

0
7

Tuzla – U organizaciji Klinike za hirurgiju UKC Tuzla u Kongresnoj Sali Hotela “Tuzla”, počeo je Prvi simpozij o liječenju karcinoma jednjaka sa međunarodnim učešćem.

Simpozij je namijenjen specijalistima hirurgije, onkologije, gastroenterologije i anesteziologije, a predavači su eminentni stručnjaci pomenutih oblasti iz Zagreba.

Cilj simpozija je da se prikažu najsvježija iskustva iz prakse i otvore novi putevi za integraciju različitih dijagnostičkih pristupa i tretmana karcinoma jednjaka.

Na Simpoziju svoje predavanje će održati i prof. dr. sc. Nadan Rustemović sa temom “Endoskopska dijagnostika i terapija karcinoma jednjaka”, prof. dr. sc. Dinko Stančić – Rokotov “Kirurgija karcinoma jednjaka i ezofagogastričnog prijelaza”, prim. dr. Nevenka Kolarić “Anestezija i perioperacijski postupak u kirurgiji karcinoma jednjaka” i doc. dr. sc. Vesna Bišof “Onkološko liječenje karcinoma jednjaka i ezofagogastričnog prijelaza”.

Simpozij je otvorio načelnik Klinike za hirurgiju UKC Tuzla prof. dr. Zijah Rifatbegović.

“Želimo da postanemo lider u ovoj patologiji koja se u BiH ne radi onim kapacitetom koliko bi bolji pristup, dijagnostika i selekcija pacijenata dozvolila. Usvajanjem novih znanja želimo unaprijediti rad koji bi bio respektabilan, a iskustva eminentnih stručnjaka pomoći će nam da ovu oblast podignemo na viši nivo”, kazao je ovom prilikom prof. Rifatbegović .

“U Kliničkom centru u Tuzli godišnje imamo između 15 i 20 pacijenata sa respektabilnim procesom na jednjaku što je zasigurno mali broj kad uzmemo ukupan broj oboljelih koje imamo u BiH”, naglasio je prof. Rifatbegović.

Gost predavač iz Zagreba, torakalni hirurg prof.dr. sc. Dinko Stančić – Rokotov je ovom prilikom naglasio da postoje ambicije da se ova hirurgija podigne na značajan nivo i da Tuzla dobije regionalni centar za hirurgiju jednjaka.

“Naši stručnjaci sa svojim predavanjima žele prenijeti i sumirati naša zajednička znanja i iz hirurgije, onkologije, gastroenetrologije i anesteziologije. Ovakav vid saradnje između Kliničkog centra iz Zagreba i Kliničkog centra iz Tuzle će svakako dati rezultate”.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime