Klas d.d. Sarajevo se vraća u posao otkupa malina i jagodičastog voća

0
60

OLYMPUS DIGITAL CAMERASarajevo – Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo ove godine će otkupiti oko 1.000 tona pretežno malina, ali i ostalog jagodičastog voća od domaćih proizvođača. Klas je prvi u Bosni i Hercegovini koji pokreće otkup, kako bi dao svoj doprinos razvoju ovog sektora domaće primarne poljoprivredne proizvodnje.

S tim u vezi, Klas d.d. Sarajevo poziva sve one koji žele učestvovati u ovom projektu kao proizvođači maline i ostalog jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini da se prijave u Klas kao kooperanti koji će biti evidentirani u bazi podataka. Otkupljeno voće bit će skladišteno u Klasovim hladnjačama u Blažuju kod Sarajeva čiji je kapacitet preko 1.000 tona.

“Sve je veći interes domaćih poljoprivrednika za ovu vrstu proizvodnje, a zadnje dvije godine prinosi su udvostručeni. Sadašnja proizvodnja malina u BiH je oko 4.000 tona godišnje. Proširenjem uzgoja malina na 35.000 do 40.000 tona godišnje, Bosna i Hercegovina bi dostigla 1% ukupne svjetske proizvodnje, čime bi se stvorili uvjeti za otvaranje velikog broja sigurnih radnih mjesta u našoj zemlji”,riječi su Rusmira Hrvića, direktora Klasa d.d. Sarajevo.

Klas poziva i ostale bh. proizvođače hrane da u skladu sa vlastitim potrebama najave otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, kako bi se i na taj način uticalo na smanjenje ovisnosti od uvoza u ovom sektoru privrede.

U BiH postoje povoljni zemljišni i klimatski uslovi, kao i vodni resursi za uspješan uzgoj jagodičastog, koštičavog i jabučastog voća.U razvijenim zemljama Evrope i Svijeta postoji stalna tražnja jagodičastog voća a posebno malina, kao najdeficitarnijeg voća na svjetskom tržištu. Države EU su najveće uvoznice maline, a godišnje potroše oko 250.000 tona ovog voća.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime