Kladionice u Sarajevu sele kilometar od škola i vjerskih objekata, ali kada i gdje? (VIDEO)

0
35

Kladionice i objekti u kojima se priređuju igre na sreću od škola i vjerskih objekata u FBiH moraju biti udaljene najmanje 100 metara, a u RS-u po novom Zakonu o igrama na sreću nije propisana obavezna udaljenost. To kladionice u ovom entitetu obilato koriste, pa postoje primjeri poput onog iz Banje Luke, gdje je automat-klub od Tehničke škole udaljen svega 30 metara, a bezbroj je primjera u tom gradu gdje se kladionice i automat-klubovi od škola nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara. Ako se u obzir uzme i činjenica da se 100 metara u prosjeku prepješači za minut-dva, onda je sve jasno.

Društvena šteta

Maloljetnicima u oba entiteta je zabranjeno klađenje, pa i prisustvo u takvim objektima. Skupština Kantona Sarajevo je prije nekoliko dana usvojila inicijativu poslanika Demokratske fronte Seada Milavice da se kladionice od škola i vjerskih objekata moraju udaljiti na najmanje 1.000 metara. Nije jasno kako će ova odluka zaživjeti, s obzirom na to da je ovo pitanje u isključivoj nadležnosti FBiH, potpada pod Zakon o igrama na sreću FBiH usvojen 2016, a kojim je propisana najmanja udaljenost od škola i vjerskih objekata od 100 metara.

– Vrlo sam svjestan da se moraju mijenjati akti i zakoni. Dakle, ovo se neće preko noći desiti, ali, evo, bitno je da imamo podršku u Skupštini. To je trenutno sada na Vladi i ona mora naći konkretno rješenje i napraviti prijedlog mjera. U Sarajevu je kockanje pošast koja je zahvatila cijelo društvo, kaže Milavica.

image
SEAD MILAVICA: POŠAST JE ZAHVATILA CIJELO DRUŠTVO

Oslobođenje je u Poreznoj upravi FBiH saznalo da će Milavicina inicijativa zaživjeti u trenutku kada se promijeni federalni Zakon o igrama na sreću. Također, u PUFBiH saznajemo da u proteklih pet godina, prema podacima kantonalnih poreznih ureda i registra novčanih kazni, nakon provedenih inspekcijskih nadzora privrednih društava registriranih za djelatnost priređivanja igara na sreću, nije utvrđeno da su na području FBiH prekršili odredbe Zakona o igrama na sreću koje se odnose na zabranu klađenja osobama mlađim od 18 godina. Usput rečeno, Zakonom o igrama na sreću FBiH propisana je kazna od 5.000 do 12.000 KM za pravna lica – priređivače igara na sreću koji maloljetnicima dozvole pristup kasinu, kladionicama i automat-klubovima.

Dok se u FBiH vode polemike o tome kako umanjiti društvenu štetu od klađenja, u RS-u je novim Zakonom poenta stavljena na povećanje prihoda. Zvanični podaci pokazuju da je RS uspio primjenom novog Zakona o igrama na sreću povećati budžetske prihode. U RS-u je novi Zakon usvojen u martu, a prvi rezultati njegove primjene pokazuju da su budžetski prihodi od naknade za priređivanje igara na sreću narasli za 36 posto. Tako je od januara do 17. jula ostvaren prihod od 21 milion KM, što je za 5,6 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Nevjerovatno zvuči podatak da nijedna kladionica u oba entiteta još nije zaradila kaznu jer su u njihovim objektima zatečeni maloljetnici. Kako Oslobođenje saznaje, policija vrlo rijetko o ovom kršenju Zakona o igrama na sreću izvještava nadležne porezne uprave. Također, u blizini kladionica se vrlo rijetko mogu primijetiti policajci koji bi takav prekršaj trebali prijaviti i sankcionisati.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Republike Srpske Aleksandar Došić za Oslobođenje napominje da je po starom zakonu bilo propisano da se maloljetnici ne smiju kladiti, a po novom da ne smiju ni boraviti u kladionici.

– Mi tu Zakon striktno provodimo. Kazne za pravna lica u slučaju da se u kladionici zateknu maloljetne osobe iznose od 20.000 do 50.000 KM, a za odgovorna lica od 5.000 do 10.000 KM, rekao je Došić, koji kao ni Porezna uprava FBiH nema informaciju o tome koliko je takvih kazni izrečeno u prethodnom periodu.

U Poreznoj upravi FBiH i Republičkoj upravi za igre na sreću RS-a nisu nam mogli odgovoriti da li je ijedna kladionica kažnjena jer se u njoj maloljetnicima dozvolilo klađenje. Postoje tek podaci da je u RS-u tokom šest mjeseci 2019. izvršeno 725 kontrola objekata za klađenje, a izrečene kazne iznose 186.300 KM. Međutim, ove kazne su napisane onima koji su igre na sreću priređivali ilegalno.

image
ALEKSANDAR DOŠIĆ: NEMAMO PODATKE O IZREČENIM KAZNAMA

Sedamnaestogodišnjak s kojim smo pričali u Sarajevu nam je rekao da ga kockanje ne zanima, no njegov roditelj tvrdi da je zabrinut zbog velikog broja kladionica: “Naravno da sam zabrinut, svaki normalan čovjek mora biti zabrinut u ovoj državi. Umjesto da se smanjuje broj kladionica, on se povećava, tako da bi taj dio trebalo zakonski regulisati. Ova inicijativa Kantona Sarajevo je dobar početak. Kilometar udaljenosti je uredu”.

Pričali smo nakratko i s jednim od kladioničara.

– Prvi put sam počeo da se kladim kao mladić u srednjoj školi. Otišao sam u kladionicu i odigrao tiket, dobio sam i pare su mi se osladile. Onda sam počeo da igram konstantno. Osladile se pare, naravno, tu je bilo i velikih gubitaka, oni su bili prividni, opisuje osjećaj klađenja.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak proljetos je kritikovao tekst Zakona o igrama na sreću RS-a. Četiri mjeseca nakon njegovog usvajanja za Oslobođenje kaže kako mu se čini da je Vlada RS-a podlegla pritiscima monopolista, koji žele da i ovu oblast stave pod svoju kontrolu.

– Jedina zaštita maloljetnika u Zakonu o igrama na sreću RS-a je zabrana klađenja maloljetnicima. Pa u mom Kotor-Varoši su kladionice vrlo blizu škola. I to je činjenica, ističe.

Preglasavanje u sudu

Kladionice su blizu škola čak i u Sarajevu, što se vidi i na fotografiji našeg fotoreportera koji je u jednom kadru uhvatio osnovnu školu na Čengić-Vili 2 i kladionicu.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prošle godine je kladionice iz Zenice mislio demotivisati podizanjem taksi, ali je njegova inicijativa loše završila jer su, podsjetimo, vlasnici kladionica uz podršku SDA, A SDA i Snaga centra podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Kasumovićeve odluke koju je uvažio Ustavni sud FBiH i odluku o taksama oborio. Kasumović nije promijenio mišljenje.

– Stanje je i dalje teško, jer na 800 stanovnika u ovom gradu imamo jednu kladionicu. Odgovorno tvrdim da vladajuća struktura stoji iza kladionica i da na sve načine pokušava opljačkati svoje građane u ime stranačkih interesa. Gradska uprava je nešto pokušala, ali se bori protiv vrlo jakog kladioničarskog lobija. To je jedna hobotnica. Žalosna je bila i presuda Ustavnog suda FBiH koju sam ispoštovao i gdje je prvi put u istoriji Ustavnog suda FBiH bilo preglasavanje po nacionalnoj osnovi, naglašava Kasumović.

Reakciju na inicijativu Kantona Sarajevo pokušali smo dobiti od Premier kladionice, najvećeg privatnog priređivača igara na sreću, ali do zaključenja ovog broja Oslobođenja odgovor nismo dobili.

oslobodjenje.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime