Kiseljak: U Han Ploči počela izgradnja šehidskog spomen obilježja

0
12

03 (1)Kiseljak – U džematu Han Ploča, Medžlis IZ Kiseljak, u haremu Šehidske džamije, koja se nalazi se pored magistralne ceste Sarajevo-Travnik, počela je izgradnja spomen obilježja za šehide ovog džemata.

Dani od 13. do 16. juna 1993. godine ostat će crnim slovima upisani u historiji ovog džemata. Naime, tada se dogodio strašan zločin u kojem su jedinice HVO-a (Maturice i Apostoli) pod komandom Ivice Rajića pobili 78 Bošnjaka u Tulici Grahovcima, Han Ploči i Radanovićima, od kojih se 36 još uvijek vode kao nestali, a među njima i tadašnji imam u ovom džematu rah. Omer ef. Drkić. Ostali su odvedeni u logore i na izvjesno vrijeme protjerani sa svojih imanja.

Od 1999. godine, odmah po povratku prvih džematlija na svoja ognjišta, počela je i obnova džamije. Trenutno se privode kraju i radovi na obnavljanju dva mesdžida u Tulici i Radanovićima, koji su takođe srušeni i devastirani 1993. godine.

Poslove oko izgradnje spomen obilježja danas vode djeca poginulih šehida ovog džemata. Od petorice koji čine odbor za izgradnju četvorica su izgubili očeve. Najmlađi od njih Fahrudin Ahmić se rodio dva mjeseca poslije babine pogibije, a svi ostali su bili dječaci. Predsjednik građevinskog odbora je Duharkić Mersad, a članovi su Haris Dedić, Jusić Elvedin i Jusić Elvir.

Plan građevinskog odbora je da spomen obilježje bude završeno polovinom juna naredne godine kada se obilježava i godišnjica od počinjenog zločina, ili do Dana šehida koji se obilježava 2. dana ramazanskog bajrama, a sve zavisno od priliva donatorskih sredstava.

Svi koji žele pomoći izgradnju Šehidskog spomen obilježja mogu to uraditi preko žiro računa Medžlisa IZ-e Kiseljak  3389002211291065.

Na kraju vrijedi spomenuti da se u Šehidskoj džamiji svako jutro poslije sabah namaza, već dvije godine, uči sabahska mukabela, sa prijevodom proučenih stranica Kur’ana časnog. Tako je u nedjelju, 21. decembra, nakon sabah namaza proučena i hatma dova, a zatim na mjestu izgradnje spomen obilježja šehidima i dova za hairli završetak radova. Molimo Allah Milostivog da nam olakša svaki hairli posao.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime