KINEZI ĆE GRADITI BLOK 7 TE TUZLA

0
67

Rezultat slika za KINEZI ĆE GRADITI BLOK 7 TE TUZLA

Kinezi će graditi Blok 7  TE Tuzla, odlučio je Dom naroda Parlamenta FBiH. Data je saglasnost na Prijedlog odluke za kreditno zaduženje “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla. Detalje donosi Azira Hrustemović.

Podsjetimo, izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla zagovornici odluke najavljuju kao projekat od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, a Tuzlacima omogućiti čistiji zrak, budući da podrazmijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog – po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja Predstavničkog doma apelirali da bi garancija Federacije za kredit u ovom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći. Iz evropskih krugova i ranije su naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Na sjednici Predstavničkog doma, otvorenoj krajem februara, održana je široka, na momente žučna rasprava zastupnika i drugih aktera. Smjenjivali su se argumenti za i protiv plana da Federacija bude garant preduzeću “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” za podizanje kredita većeg od milijardu KM, ali niko nije rekao da je protiv gradnje Bloka 7.

Po završetku rasprave, izjašnjavanje Predstavničkog doma je odgođeno za 7. mart, kada je odluka odobrena ubjedljivom većinom glasova.

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime