Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, bit će mu oduzeta imovina od 1,7 miliona KM

0
120

Kemal Čaušević (Foto: T. S./Klix.ba)

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemal Čaušević osuđen je na devet godina zatvora, dok je Anes Sadiković osuđen na dvije godina zatvora. Riječ je o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine.

Čauševiću će biti oduzeta i imovina u vrijednosti 1,7 miliona KM.Optužen je za primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca i zloupotrebu položaja. Sadiković, poznat kao “kralj tekstila i kineske robe”, je optužen za davanje dara i drugih oblika koristi.

Pri završnim riječima na suđenju u aprilu ove godine tužilac Dubravko Čampara je ocijenio da Čaušević i Sadiković moraju biti osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011. godine, piše BIRN.

Prema njegovim navodima, dogovoreno je da će Čaušević favorizirati Sadikovićeve i kompanije Sedineta Karića, također poznatog kao “kralj tekstila”, koji je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Njihovim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj s robom drugih firmi.

Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist te da je oštetio budžet za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije. U septembru 2014. je pušten iz pritvora, ali su mu određene pojedine mjere zabrane.

Konačnu presudu izreći će Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

“Pandora” se smatra jednom od najvećih poslijeratnih afera u Bosni i Hercegovini. Pojedini smatraju da je državi pričinjena šteta koja zapravo iznosi stotine miliona KM te da su u navodne nezakonitosti bili involvirani mnogi drugi visokopozicionirani pojedinci bliski Čauševiću, koji je bio kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime