Kebo uručio novčanu pomoć zemaljskom muzeju

0
5

s_4726663165377Sarajevo – Potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo pokrenuo je, nakon razgovora s predstavnicima relevantnih institucija, inicijativu pomoći i održavanja Zemaljskog muzeja u Sarajevu, kao značajne kulturne znamenitosti u BiH.

Tim povodom danas je posjetio Zemaljski muzej i direktoru te institucije kulture Adnanu Busuladžiću uručio novčanu pomoć od 10.000 KM i kazao mu da ta sredstva utroši za svrhu koju on kao direktor, u skladu sa zakonom, procijeni za potrebnom.

Kebo je istaknuo da je Zemaljski muzej BiH jedna od najstarijih naučnih ustanova i simbola grada Sarajeva i države BiH te apelirao na resorna ministarstva da u budžetima za narednu godinu planiraju novac za tu instituciju kulture.

– Budžeti za narednu godinu prave se sad i sad upozoravam entitetska resorna ministarstva da u svojim budžetima, a postoji sporazum koji su potpisali, planiraju sredstva za Zemaljski muzej i finansiraju njegove osnovne funkcije. Pokazujući odnos prema kulturi mi zapravo pokazujemo kakav odnos imamo prema sebi – kazao je.

Potpredsjednik Kebo zamolio je danas, iz bašte Zemaljskog muzeja BiH, i ministre u Vijeću ministara BiH da odobre sredstva iz granta za ovu godinu, koji čeka već nekoliko mjeseci, za troškove grijanja i ostale osnovne uvjete neophodne za rad te institucije i njenih djelatnika.

Direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu Adnan Busuladžić istaknuo je afinitet i senzibilitet potpredsjednika FBiH Kebe prema toj instituciji kulture i doprinos koji je i ranije davao njenom radu.

On je, u izjavi za novinare, naglasio da je „ta institucija, nažalost, prvorazredni politički problem, bez obzira na to šta ko mislio.“

– Njen status, kome pripada i koja razina vlasti treba preuzeti njena osnivačka prava, jeste politički problem. Mislim da ministri kulture nemaju kapacitet, realan politički, da sami mogu donijeti tako krupne odluke bez konkretne podrške i stava rukovodstava političkih stranaka koje daju konačno mišljenje, što je i normalno u svakoj demokratskoj državi – kaže on.

Busuladžić je kazao da su se uposlenici Zemaljskog muzeja u ovom problemu našli ne svojom voljom te da je ta institucija kulture zatvorena nakon što njegovi uposlenici godinu dana nisu primili plaću.

– Mislim da je više nego dovoljno to što su ljudi 12 mjeseci radili besplatno. Sad smo već u drugoj godini neprimanja plaća i sredstava, a stanje je više nego alarmantno. Nisu nam problem projekti, problem su nam troškovi redovne djelatnosti poput plaća i režija što na godišnjoj razini iznosi oko milion i po KM – kazao je.
Ovu priliku Busuladžić je iskoristio da javnost upozori “da već idu procesi tužbi uposlenika prema instituciji”.

– Ne bih volio da se to desi, ali je vrlo realna mogućnost, jedna od zakonom predviđenih, prodaja pokretnina ili nepokretnosti, znači objekta – kaže on.

Zemaljski muzej BiH spada u grupu sedam institucija od državnog značaja čiji pravni status nije riješen od završetka rata u BiH, čime im nije određen ni stalni finansijer.

Taj muzej zatvoren je u oktobru prošle godine, a njegovi djelatnici ostali su bez posla.

Ove godine navršilo se 125 godina od osnivanja te institucije.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime