KCUS: Nećemo dozvoliti da doktori tokom radnog vremena rade i u privatnim klinikama

0
3

univerzitetski-klinicki-centar-sarajevo-ukcs-13082015-KS (3)

Sarajevo – Povodom navoda koji su se posljednjih nekoliko dana pojavili u pojedinim medijima, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, želeći zaštiti ugled, izdao je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

” U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno se provodi nova sistematizacija radnih mjesta, a u cilju racionalizacije troškova. Javnost treba biti upoznata sa činjenicom da je u KCUS-u bio formiran veliki broj službi i odjeljenja, čiji šefovi su imali visoke plaće,radna snaga bila je neravnomjereno raspoređena, a obim poslova bio je sveden na minimum. S toga se radi na objedinjavanju pojedinih odjeljenja, ukidanju bespotrebnih šefovskih mjesta, te pravilnoj i racionalnoj preraspodjeli radne snage, što će u konačnici rezultirati boljom i kvalitetnijom uslugom našim pacijentima. Niko od uposlenih ljekara i medicinskog osoblja neće ostati bez radnog mjesta, na koje će biti raspoređen u skladu sa svojom stručnom spremom i Zakonom propisanim odredbama.

Odlazak ljekara i medicinskog osoblja iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je lični izbor istih, te odgovorno tvrdimo da nema nikakve veze sa navodnim „zastrašivanjima“ ili pritiscima, kako se to navodi u pojedinim medijima. I ranije se dešavalo da su ljekari odlazili iz KCUS-a, da su novi zapošljavani, te je to potpuno normalna pojava u svim ustanovama. Dolazak novog menadžmenta nema nikakve veze sa njihovim izborom, te jedino za što se može „kriviti“ novi menadžment jeste zahtijev da se radi odgovorno i predano, puno radno vrijeme, te da se prema pacijentima ophodi krajnje profesionalno i humano. S novim menadžmentom ukida se bahatost i samovolja, te se uvodi red, kako bismo omogućili što kvalitetnije usluge liječenja i ugodniji boravak našim pacijentima u KCUS-u, a što i jeste svrha postojanja zdravstvenih ustanova. Nama je u interesu dobrobit pacijenata, te njihovo zdravlje stavljamo na prvo mjesto.

Ukidanje privatne prakse je sastavni dio promjena, želimo li ići putem napretka i razvoja, te prije svega ide u korist pacijenata. O ovom pitanju se ne odlučuje u KCUS-u, već u nadležnim institucijama vlasti, a mi ćemo svakako podržati Odluku o ukidanju dvojne prakse, kao i svaku Odluku naših vlasnika koja ide u korist pacijentima. Također, nećemo dozvoliti da uposleni doktori KCUS-a, u radno vrijeme, rade u privatnim klinikama.

Klinika urgentne medicine je najfrekventnija klinika u KCUS-u, kroz koju dnevno prođe i do 300 pacijenata. Sa premorenim ljekarima i osobljem, neservisiranom i preiskorištenom opremom, dolazi u pitanje i kvaliteta zdravstvene usluge koja je pružena. S toga, imajući u vidu činjenicu da u Općoj bolnici postoje apsoluto svi uvjeti za rad Urgentnog centra, dva dana u sedmici, pacijenti se preusmjeravaju u Opću bolnicu. Tokom ta dva dana ljekari i medicinsko osoblje KUM-a mogu se odmoriti, oprema se može očistiti, kako bismo tokom pet narednih dana u sedmici pružili maksimalno kvalitetne usluge svim pacijentima, jer oni to zaslužuju. Dakle, ova odluka nije donesena iz samovolje ili loše namjere, već isključivo i prvenstveno u korist naših pacijenata, u što će se sigurno i sami uvjeriti.

Procedura „Zlatni sat“ nije ukinuta, te se redovno provodi u KCUS-u. Istina, bilo je određenih smetnji u pogledu nedostatka kadrova, ali smo pravilnom preraspodjelom i organizacijom posla uspješno prevazišli smetnje.

Dugovanja KCUS-a trenutno iznose cca 100 miliona KM. Dugovanja su godinama gomilana, te nam trenutna situacija izuzetno otežava rad. Međutim, pravilnom organizacijom rada i sprovođenjem gore navedenih mjera, kao i saradnjom sa našim dobavljačima, nastojati ćemo smanjiti dugovanja. Nerealno je očekivati da novi menadžment riješi sve probleme u okviru četiri mjeseca, koje raniji menadžmenti nisu uspjeli riješiti za 10 godina rukovođenja, ali ono što možemo obećati svim korisnicima naših usluga jeste da ćemo raditi predano i odgovorno, da ćemo stati u kraj malverzacijama i bahatosti, te da ćemo učiniti maksimalne napore u obezbjeđivanju što kvalitetnijih zdravstvenih usluga svim našim pacijentima.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je ustanova sa najdužom tradicijom pružanja zdravstvenih usluga u BiH, te nam je zdravlje naših pacijenata na prvom mjestu. Sve aktivnosti i mjere koje se trenutno sprovode, sprovode se isključivo sa ciljem pružanja što kvalitetnijih usluga našim pacijentima, a svi uposlenici KCUS-a koji lični interes i profit stavljaju na mjesto ispred naših pacijenata, mogu svoje interese ostvarivati van naše Ustanove – navodi se u saopćenju za javnost KCUS-a.

(Faktor.ba/Foto: K. Softić)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime