KBSA upozorava: Srbija prijeti novim vojnim sukobom na Balkanu

1
11

Srbija, BiH – Obrad Kesić, šef lobističkog ureda Republike Srpske u Washington-u, je u izjavi za srpski portal B92.net, rekao da “ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa ne isključujući i oružane sukobe… mi moramo da budemo spremni, i politički i pravno i ekonomski, da se sukobimo oko državnih interesa.”

U skladu sa komentarima gospodina Kesića, uslijedile su i izjave od strane načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Divkovića koji je izjavio da “Srbija mora da razvije vojne sisteme koji mogu napasti susjednu teritoriju. Pravdajući to mogućim ugrožavanjem srpske sigurnosti i da potencijalna agresija na Srbiju može doći od prvih susjeda.” Vrlo je zabrinjavajuće da gospodin Divković prijeti preventivnim udarima, kada znamo da je upravo Srbija ta koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i počinila, zajedno sa vojskom Republike Srpske, najgore zločine uključujući i zločin genocida nad bošnjačkim narodom.

U međuvremenu, nakon što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, Maureen Cormack izjavila da Srbija treba da poštuje nezavisnost i integritet Bosne i Hercegovine, i ne treba slati premijera Srbije, Aleksandara Vučića u Republiku Srpsku, da bude dio obilježavanja samostalno proglašenog Dana Republike Srpske, koji je održan u raskošnoj ceremoniji. Sudjelovanje srbijanskog premijera Vučića se može široko tumačiti kao inat Ustavnom sudu BiH i jasan znak nepoštovanja suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, što je potez koji ne pomaže podsticanju boljih dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje, nego naprotiv direktno miješanje i podrivanje suvereniteta i nepoštivanje državnih institucija, samim tim ni same države Bosne i Hercegovine. Opet, po ko zna koji put vidimo jednu retoriku a suprotno djelovanje političkog i državnog vrha Srbije.

Predstavnici SAD na Balkanu su izjavili da Dejtonski mirovni sporazum treba da bude revidiran kako bi se spriječio drugi sukob. Ovi komentari od strane srpskih lobista i generala, usklađeni sa političkim djelovanjem i podrivanjem integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine koji i dalje destabilizuje regiona sa svojom retorikom Velike Srbije, su naizgled upozorenje i prijetnja da će Republika Srpska, što čini 49 posto Bosne i Hercegovine, nastaviti sa destabiliziranjem regiona nastavljajuci sa pozivom za referendum, koji je podržan od strane Srbije.

Smatramo da je izuzetno važno da Sjedinjene Države pošalju snažnu poruku premijeru Srbije i njenom radikalnom predsjedniku Tomislavu Nikoliću da se ne miješa u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini. Naš zajednički imperativ je da prijetnje za još jedan rat se neće tolerisati ni pod kojim okolnostima, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Autor: KBSA

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime