KBSA: Tražimo smjenu Generalnog Konzula u Čikagu i Savjetnika Ambasadora u Vašingtonu

0
5

pecanacSAD, Kanada – Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada, povodom sramnog izlaganja diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine  na obilježavanju 9 januara – Dana entiteta Republike Srpske i Đakona Stefana, slave entiteta Republike Srpske, održane  u Čikagu 2014., uputili su pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Želju Komšiću i ministru vanjskih poslova BiH, dr. Zlatku Lagumdžiji.

Pismo prenosimo u cjelosti:

22. januar. 2014. godine

NJ.E. Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Maršala Tita 16, 71000 Sarajevo

 

Dr. Zlatko Lagumdžija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Musala 2, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovina

 

Poštovani predsjedniče Komšić,

Poštovani ministre Lagumdžija,

U ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime prijatelja istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zloćina, u ime Amerikanaca i Kanađana, prijatelja Bosne i Hercegovine, najoštrije osuđujemo i protestujemo protiv sramnog izlaganje takozvanih diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine  na obilježavanju 9 januara – Dana entiteta Republike Srpske i Đakona Stefana, slave entiteta Republike Srpske, održane  u Čikagu 2014.  Ovaj događaj predstavlja največu uvredu građanima Bosne i Hercegovine i največi udar do sada državi Bosni i Hercegovini na sjevernoameričkom kontinentu

Skandalozno je i neprihvatljivo da tako zvane diplomate Bosne i Hercegovine javno veličaju osnivače genocidnog entiteta koji su optuženi i osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovom skupu je prisustvovao generalni konzul Bosne i Hercegovine u Čikagu Brane Pečanac, i savjetnik amabasade Bosne i Hercegovine u Vašingtonu,  Marinko Avramović, zatim Otac Darko, svještenik Sabornog hrama vaskrsenja hristovog i drugi vjerski velikodostojnici pravoslavne crkve, generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Nebojša Ačimov, direktorica Srpskog Instituta iz Vašingtona Danijela Sremac, predsjednik Udruženja Srba entiteta Republike Srpske, Mirko Simić, predsjednik Srpske narodne odbrane. 

Na ovom skupu su javno ponovljeni i podržani ekstremno nacionalistički, velikosrpski, četmički  motivi stvaranja entiteta Republike Srpske u cilju stvaranja Velike Srbije podjelom države Bosne i Hercego i uništenjem ili svođenjem na beznačajnu manjinu bošnjačkog naroda. Slaveći deveti januar kao godišnjicu genocidnog entiteta takozvani bosanskohercegovački diplomati  su prihvatili nacionalističko, fašističko naslijeđe Miloševića, Karadžića i Mladića, njihove agresivno genocidne osvajačke pohode na državu Bosnu i Hercegovinu.

Devetog januara 1992. godine izvršena je ustavno-pravna agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila je deklaraciju o proglašenju “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”. Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid, ekocid, etnocid, elitocid nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima. Formirani su koncentracioni logori smrti za mučnja, silovanja i ubistva. Izvršeno je nasilno protjerivanje Bošnjaka, te uništen veliki broj duhovnih i kulturnih bošnjačkih dobara. 

Učešće i izlaganje takozvanih diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine na proslavi 9. januara je negiranje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, jedinstva države Bosne i Hercegovine  i poniženje žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. 

Polazeći od toga da je entitet Republika Srpska genocidni entitet i kao takav opomena čovjeku i civilizaciji da je humanizam u dvadesetom stoljeću definitivno poražen u Bosni i Hercegovini agresivno – genocidnom dehumanizacijom Ideje Bosne i bosanskog duha, a sve to takozvane bosanskohercegovačke diplomate slave u Čikagu, polazeći od toga da sve relevantne naučno istraživačke institucije u svijetu prihvataju historijski utvrđene činjenice da su temelji entiteta Republika Srpska: agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločin i to opet takozvane bosanskohercegovačke diplomate slave i podržavaju, u  imeistineozločinimaagresijeigenocidaipravdeza žrtvetihzločina, zahtijevamo od Vas, da hitno poduzmete odgovarajuče mjere da se ove “diplomate” sankcionišu i sklone s časnih pozicija diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine.   Pozivamovas dasestaviteuslužbuistineipravde, tako što će te prihvatiti ovaj poziv patriotskih organizacija i smjenom takozvanih bosanskohercegovačkih diplomata dati do znanja da vam je stalo do odbrane i jačanja države Bosne i Heregovine.

Mi čemo sa ovim neviđenim diplomatskim skandalom – udarom na vlastitu državu od takozvane vlastite diplomatije, upoznate relevantne političke i druge faktore u Sjedinjenim Američkim državama i Kanadi.

U ime bosanskohercegovačkih patriota koji žive u Sjevernoj Americi pozivamo vas da se stavite u službu jačanja jedinstvene, demokratske države Bosne i Hercegovine, oslobođene od nepravedno legalizovanih elemenata agresije i genocida. Deveti januar podsjeća sve prijatelje istine i pravde u svijetu naužasbosanskoggenocidai destrukciju Republike Bosne i Hercegovine. Žrtve ne mogu zaboraviti agresiju i genocid i poručuju da tvorevina nastala agresijom i genocidom mora nestati jer uskračuje ljudska prava i slobode Bošnjacima i Hrvatima.

S poštovanjem, 

Mr. Hamdija Čustović, predsjednik

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Prof. Emir Ramić, direktor

Institut za istraživanje genocida Kanada

 

Video link:  http://www.youtube.com/watch?v=Zb6S-GKyFTc

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime