KBSA I IRGC: Milanović da se izvini Bosni i Hercegovini

2
35

Kanada – Saopćenje povodom anticivilizacijskih izjava predsjednika Socijaldemokratske partije i bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini, u razgovoru sa bivšim pripadnicima Hrvatske vojske

Zgroženi smo izjavama koje je predsjednik Socijaldemokratske partije i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović dao o Bosni i Hercegovini, u razgovoru sa bivšim pripadnicima Hrvatske vojske. Potpuno odbacijemo i najoštrije osuđujemo nacionalističke uvrede i poniženja države Bosne i Hercegovine. Svojim anticivilizacijskim izjavama Milanović je ponizio žrtve, potomke žrtava i svjedoke agresije i genocida na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno Milanović je dehumanizirao bosnske Hrvate i ponizio sve građane i narode Bosne i Hercegovine. Ova i slične izjave govore da velikohrvatski nacionalistički program nije poražen. Jrvatska još nije oslobođena veza sa velikodržavnim projektom kojeg je postavo Franjo Tuđman na hrvatsku javnu i političku scenu.

Prema raspoloživoj dokumentaciji nauke o genocidu pouzdano se može utvrditi da je i Republika Hrvatska izvršila i učestvovala u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa svojim regularnim jedinicama Hrvatske vojske i snagama Hrvatskog vijeća odbrane koje je formirao režim Franje Tuđmana. U okviru te agresije izvršeni su brojni zločini, među kojima i zločin genocida. Kako je konstatirano Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, sukob između Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine je bio međunarodnog karaktera. Dokazi su potvrdili da su se snage Hrvatske vojske borile zajedno sa Hrvatskim vijećem odbrane protiv Armije Republike Bosne i Hercegovine, a da je Republika Hrvatska vršila opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima tzv. Herceg-Bosne. Međunarodni krivični tribunal je također utvrdio postojanje ”udruženog zločinačkog poduhvata” čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta na teritoriji Bosne i Hercegovine, djelomično u granicama hrvatske Banovine iz 1939. godine koji je trebalo da se pripoji Hrvatskoj nakon eventualnog raspada Bosne i Hercegovine, ili da postane nezavisna država unutar Bosne i Hercegovine, tijesno povezana sa Hrvatskom.

Prema presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, dokazi pokazuju da su već u decembru 1991. godine članovi rukovodstva tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosna predvođeni Matom Bobanom i čelnici Hrvatske na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom ”ocijenili da je za ostvarenje tog cilja neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju tzv. Herceg Bosni”. Iz dokaza se, prema presudama, vidi da su od sredine januara 1993. godine čelnici Hrvatskog vijeća odbrane i Republike Hrvatske imali namjeru da učvrste kontrolu na području na koje su smatrali da ”polažu pravo”, te da započnu njegovo etničko čišćenje kako bi ono postalo većinski ili gotovo u cijelosti hrvatsko. Uslijedile su vojne kampanje praćene iseljavanjem Bošnjaka i preseljavanjem hrvatskog stanovništva iz srednje Bosne u Hercegovinu kako bi se ojačalo prisustvo Hrvata u tzv. Herceg Bosni. To potvrđuju i Tuđmanovi stenogrami gdje se neki od lokalnih čelnika iz Hercegovine hvale predsjedniku Hrvatske da ”od Bune do Stoca više nema muslimana”. Zaključeno je na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju da brojni zločini koje su snage Hrvatskog vijeća odbrane počinile nad Bošnjacima od januara 1993. do aprila 1994. godine ukazuju na očigledan obrazac agresivno genocidnog ponašanja. U većini slučajeva zločine “nije nasumice počinila šačica neorganizovanih vojnika”. Naprotiv, zločini su bili ishod plana koji su pripremili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu kako bi otjerali bošnjačko stanovništvo iz ”Herceg Bosne”. Glavni cilj, a što je potvrđeno i u stenogramima bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, bila je uspostava Hrvatske s granicama na Neretvi, odnosno rijeci Vrbas, što se poklapa s granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine koje su dogovorili predsjednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković i predsjednik Hrvatske seljačke stranke i Seljačko-demokratske koalicije, kao predstavnik Hrvata, Vladko Maček. Inače, sporazum je doveo do proglašenja Banovine Hrvatske. Bosna i Hercegovina je podijeljena između dvije susjedne zemlje.

Neljudske izjave Milanovića, koje na najprizemniji način vrijeđaju državnost Bosne i Hercegovine ali i sve građane države Bosne i Hercegovine su na tragu navedene ideje Velike Hrvatske.

Hiljadugodišnje iskustvo i tradicija bosanskohercegovačke zemlje, države i društva pokazuju da je mjesto bosanskih Hrvata u Bosni i Hercegovini a ne u Velikoj Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina je ostala Bosna i Hercegovina kroz dugu svoju povijest, jedina koja je uvijek bila i cjelovita, kao teritorij, i jedinstvena kao historijsko trajanje. Bosna i Hercegovina je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale, potencijale u kojima ataci na Bosnu i Hercegovinu gube. kao što će izgubiti i anticivilizacijska ponižavanja bosanskohercegovačke historije, tradicije, kulture. Pucanj Milanovića na Bosnu i Hercegovinu je pucanj u srce cijelog demokratskog, savremenog čovjećanstva, pucanj u Ideju Bosne i bosanski duh, pucanj u čovjeka i civilizaciju koji su se pobjedom nad fašizmom, poslije Holokausta zavjetovali nikada više. Ponižavati susjednu državu, Bosnu i Hercegovinu na koju je njegova država izvršila agresiju i genocid je vrhunac zločina i očigledan dokaz kontinuiteta Velike Hrvatske. Ponižavati, Bosnu i Hercegovoinu, svijetsku ljepotu i svijetski ukras pred čijom lepotom i monumentalnošću čovjek, ali samo čovjek, postaje dobar i miroljubiv ne može pripadati čovjeku i civilizaciji. On pripada barbarima, neljudima, zločincima.

Nedopustivo da Milanovićeve izjave prođu nekažnjeno. U svakoj ozbiljnoj zemlji bio bi proglašen nepoželjnom osobom. U ime američkih i kanadskih Bošnjaka pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da osudi izjave Milanovića i tako potvrdi da je u funkciji zaštite bošasnkohercegovačkih državnih interesa. Pozivamo nadležne državne organe da Milanovića proglase nepoželjnim za Bosnu i Hercegovinu sve dok se javno ne izvine građanima i narodima Bosne i Hercegovine, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime