KBSA i Institut za istraživanje genocida traže reviziju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore

0
0

srebrenicaKanada – U ime sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada zahtijevaju reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore – saopćeno je iz ovih organizacija.

Smatraju da su državne institucije BiH, “kao i u svim drugim pitanjima koji se tiču istine o zločinima i pravde za žrtve tih zločina potpuno zakazale”.

-Zato ćemo mi iz dijaspore raditi na aktiviranju tužbe zajedno sa američkim i kanadskim ekspertima iz oblasti međunarodnog prava i organizacijama iz BiH koje podržavaju reviziju tužbe – navedeno je u saopćenju KBSA i Instituta za istraživanje genocida.

Pojašnjava se dalje da se revizijom tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore treba dokazati da su ove države na teritoriji cijele BiH počinile agresiju i genocid.

-Znamo da je Međunarodni sud pravde presudio da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid. Sada treba dokazati da se genocid desio na cijelom prostoru BiH, za što postoje sasvim kredibilni elementi – poručuju ove bh. organizacije.

Traže da Srbija i Crna Gora budu kažnjene zbog agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, uz tvrdnje da Srbija i Crna Gora i dalje imaju teritorijalne pretenzije na BiH.

-One će to imati sve dok istina o zločinima agresije i genocida u BiH ne bude dostignuta, a pravda za žrtve tih najvećih zločina poslije Holokausta u Evropi potpuno zadovoljena – smatraju KBSA i Institut za istraživanje genocida, Kanada.

Navode da su neki od dokaza za reviziju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore da je genocid bio jasna i planirana namjera u vidu udruženog zločinačkog poduhvata vlasti Srbije i Crne Gore.

kostur-glava

S tim ciljem provođeno je i, kažu ove organizacije, etničko čišćenje, a zvjerstva koja su vršena imala su samo cilj da osvojene bh. teritorije budu kompaktne i očišćene od Bošnjaka.

-Do temelja su rušeni objekti koji bi podsjećali na prisustvo Bošnjaka, a nekada su i sami temelji kopani i tragovi zatirani, uništavane su škole, biblioteke, vjerski objekti, kulturni objekti i druge ustanove – pojašnjava se u saopćenju.

Ističe se da su Bošnjaci od početka agresije na BiH bili osuđeni na nestanak te da je politika etničkog čišćenja i zločina agresije i genocida isplanirana u Srbiji i Crnoj Gori i odatle je rukovođeno aktivnostima na njenoj realizaciji.

Kao jedan od dokaza za reviziju tužbe ove organizacije navode i Izvještaj izaslanika Ujedinjenih naroda Tadeusa Mazovjeckog, te priznanje osuđenog ratnog zločinca Biljane Plavšić, nekadašnje predsjednice Republike Srpske.

-Oboje su istakli da su Bošnjaci proganjani, mučeni, zlostavljani i ubijani samo zato što su nesrbi. To nisu bili akti nasumičnih zlodjela, već udruženi zločinački poduhvat, koordinirana i isplanirana politika iza koje je svim sredstvima stajala Srbija i Crna Gora – naglašavaju u KBSA i Institutu za istraživanje genocida.

Dodaju i da je jedan od dokaza za reviziju činjenica da je u BiH u 50 općina sa srpskom većinom od 1992. do 1995. godine bilo registrirano više od 520 koncentracionih logora smrti. Veliki broj tih stratišta, navodi se, formirala je i držala bivša Jugoslovenska narodna armija dugo vremena nakon što je BiH međunarodno priznata kao nezavisna država.

-Zatvorenici iz tih koncentracionih logora smrti potom su predati bosanskim Srbima, kao i kompletna imovina bivše Jugoslovenske narodne armije. Neki od zatvorenika čak su prebačeni u Srbiju gdje su zatvoreni i mučeni. Bivša Jugoslovenska narodna armija je snagama bosanskih Srba ostavila svu opremu i imovinu, te koncentracione logore smrti u kojima je u zatočeništvu držala na desetine hiljada ljudi, uglavnom Bošnjaka – kaže se u saopćenju.

KBSA i Institut za istraživanje genocida dodaju da zločin agresije i genocida nije završen etničkim čišćenjem, već se nastavio s barbarskim razaranjem kulturno-historijskih objekata. To je bio drugi način za ubijanje bošnjačke nacije i bh. duha i ideje Bosne.

Također, ističu da je sistematsko seksualno nasilje srpskih snaga nad bošnjačkim ženama i muškarcima širom Bosne i Hercegovine bilo instrument agresije i genocida. Generalna skupština Ujedinjenih naroda utvrdila je 1993. godine da je sistematsko seksualno nasilje u Bosni i Hercegovini primjenjivano kao instrument etničkog čišćenja Bošnjaka.

Ove organizacije dodaju također da je Međunarodni krivični tribunal za područje bivše Jugoslavije u više procesa protiv bosanskih Srba kao nepobitnu činjenicu utvrdio da su brojne bošnjačke djevojčice i žene bile višestruko silovane širom BiH, a naročito u zarobljeničkim koncentracionim logorima smrti.

-Imajući u vidu navedene i mnoge druge činjenice, dokazane od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije i mnogih nacionalnih sudova širom svijeta, tako i od mnogih naučno istraživačkih institucija i eksperata međunarodnog prava u svijetu, u ime žrtava agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, u ime istine o tim zločinima i pravde za žrtve tih zločina, te u ime bolje budućnosti BiH, njenih naroda i građana, tražimo i učinit ćemo sve što je u našoj moći da se obnovi tužba Bosne i Hercegovine za agresiju i genocid protiv Srbije i Crne Gore – navodi se u saopćenju koje potpisuju predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Hamdija Čustović i Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić. (Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime