KBSA i IGK: Pozivamo građane BiH u inozemstvu da se registruju za oktobarske izbore

0
11

izbori8SAD, Kanada – Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) pozivaju građane BiH, posebno u izgnanstvu, da iskoriste svoje građansko pravo i registruju se za oktobarske izbore u BiH.

-Političko-bezbjednosna situacija u BiH, kojom se dovodi u pitanje i sama državnost BiH, više nego ikad do sada govori o važnosti učešća na izborima i zahtjevanje od političkih stranaka da rade za državu BiH i njezine građane – navodi se u saopćenju KBSA i IGK.

Ove organizacije najveću zabrinutost izražavaju zbog položaja Bošnjaka u RS, kako povratnika tako i prava svih građana nesprske nacionalnosti.

Jedini način mijenjanja situacije na terenu u sadašnjoj konstelaciji odnosa i u okviru dejtonskog ustrojstva države BiH je, smatraju KBSA i IGK, putem izbora.

-Zbog toga smatramo od vitalnog nacionalnog interesa da se svi Bošnjaci uključe u inicijativu građanske koalicije “Prvi mart” u implementaciji “zajedničke liste” kojom bi se osiguralo da opet imamo pro-bosanske predstavnike u manjem entitetu – stav je KBSA i IGK.

Pozdravljaju inicijalne pregovore koje su započeli predstavnici političkih stranaka koje okupljaju povratnike, prognane i raseljene osobe na prostoru RS za Predstavnički dom BiH i Narodnu Skupštinu RS-a.

Također, apeliraju na sve relevantne političke organizacije, kao i nevladine organizacije i akademske institucije da podrže stvaranje zajedničke liste i urade sve što je moguće da pomognu u registraciji Bošnjaka u RS.

-Samo kandidati koji ne negiraju genocid i bore se za jedinstvenu državu BiH, podjednakih prava za sve njene građane, mogu biti na zajedničkoj listi. Vjerujemo da u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi naša domovina, samo kroz izbore i glasanjem možemo promjeniti položaj Bošnjaka u RS, a samim tim i konačnu političku situaciju u BiH i ustavne reforme koje će s naše države skinut daytonsku “luđačku košulju” – navode KBSA i IGK.

Poručuju da biranjem pro-bosanskih kandidata na zajedničkoj listi čiji je konačni cilj zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH te jačanje državnih, a ne entitetskih institucija koje će biti u službi svih građana, možemo donijeti dugoročnim promjenama.

-U protivnom, možemo očekivati iste rezultate, to jeste da se u manjem entitetu neće ništa promijeniti za povratnike i prognanike, a rušenje države BiH i blokiranje njenih institucija nastaviti – upozoravaju iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime